szüret

2020.10.08. 17:30

Már félidejénél tart a szüret, kiválónak ígérkezik a minőség

Felénél tart a szüret a megye két borvidékén. A minőségre nincs panasz, és az időjárás is kedvezett eddig a kinti munkáknak. Az már egyértelműen látszik, hogy kevesebb termett az idén, ennek ellenére nem kapkodnak a szőlőért a feldolgozók.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A hazai borvidékeken húsz százalékkal kevesebb lesz az idei termés, mint tavaly volt. A maximális terméshozam 3,5-3,6 mázsa körül alakulhat hektáronként a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint. Ez 2,5 millió hektoliter bor előállítását vetíti előre. E mennyiség nem csak a múlt évi 2,7 millió hektolitertől marad el, de az előzetesen becsülttől is. Nagy termés 2018-ban volt legutóbb, akkor 3,2 millió hektó bor készült. A szőlő minőségére ugyanakkor nem lehet panasz, megvan a kiváló évjárat lehetősége.

Ugyanez a véleménye Módos Ernőnek is, aki szekszárdi borász, az Alisca Borrend nagymestere. A Szekszárdi borvidéken is kevesebb szőlő termett a vártnál, de a minőség kiváló. A szőlő cukorfoka 21-es, illetve afölött van, fajtától függően. Módos Ernő szerint viszont minden fajtánál a savtartalom magasabb a vártnál. A savtompítást minél előbb – még az újborban – el kell végezniük a termelőknek, tanácsolta a szakember.

Eszterbauer János szekszárdi borász elmondta, náluk már a szüret kétharmadánál tartanak, csak a cabernet fajták vannak hátra. Eddig kiváló volt az időjárás, nagyon bízik benne, hogy a kései fajtákat is hasonlóan kedvező körülmények között, jó paraméterekkel tudják majd leszedni. Idén is nagyon fontos volt a termés korlátozása, a szüret időpontjának a megválasztása. Náluk mind a gépi szüret, mind a kézi szedés előfordult. Az előző előnye, hogy jóval költséghatékonyabb és gyorsabb, valamint nincs szükség emberi kézre. A kiváló borász elmondta, a vírus miatt kritikus a borpiaci helyzet, és ez az idén befolyásolta a szőlőárakat is, ami még a gyenge tavalyi árakat sem érte el.

Az alföldiek több szőlőt vásárolnak

A szekszárdi és a tolnai borászok többsége kiváló minőségű borokat készít, melyeket nagyrészt éttermekben, szállodákban, rendezvényeken értékesítenek. A járvány miatt azonban hónapokra bezártak az éttermek, az idegenforgalom tavasszal megállt, a rendezvények elmaradtak, így az értékesítés is visszaesett, és ez meghatározza most a szőlő felvásárlási árát is.

A megye két borvidékén még azok a vevő-szállító kapcsolatok is gyengültek, melyek évtizedek alatt épültek ki a szőlőtermelők és egy-egy borászat között. A pincészetek elsősorban a saját szőlőjüket dolgozzák fel, és e mellé keveset vásárolnak mástól. Ezzel szemben az alföldi borvidéken, ahol nem csak prémium minőségű borok készülnek – így az ő forgalmuk a veszélyhelyzet alatt inkább nőtt, mint csökkent –, a korábbi éveknek megfelelő mennyiségű, sőt több szőlőt szándékoznak felvásárolni, igaz a szekszárdinál jóval alacsonyabb áron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában