almanach

2020.10.12. 14:00

Még komfortosabb lett a különleges kis falu, Murga

Kicsiny, természetközeli helység, melynek van vonzereje. Belföldről és külföldről is vásárolnak itt ingatlanokat magánszemélyek. A házakat és telkeket folyamatosan szépítik.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A járványveszély szerencsére mit sem vett el Murga különleges miliőjéből, a kicsiny falu most is olyan kellemes, mint korábban. Sőt, komfortosabb, mint volt, hiszen arculata nemrég tovább szépült. A település szélétől a központ felé vezető Dózsa György utca járdájából kétszáz méter teljesen megújult.

A járdába vésett dátum: 1965. május 29. – mutatja a polgármester (Fotók: Mártonfai Dénes)

– Tavaly ez a rész gyakorlatilag járhatatlan volt – mondta Felkl Márton polgármester. – A Magyar Falu Program idevágó pályázatán sikerrel jártunk, anyagköltségre pénzt kaptunk, és ötmillió forintból rendbe hoztuk ezt a szakaszt.

A rendezvények viszont, úgy mint a majális, a falunap, a nyugdíjasnap, sorra elmaradtak. Búcsú sem lesz. Egyedül a hagyományos, immár 31. Kenyérszelő Kupa kispályás labdarúgó-körmérkőzés megtartása pezsdítette meg augusztus 20-án a helyi közösségi életet. A település vezetője a kényszerű önkorlátozás ellenére is minden lehetőséget megragad, és tettre készen tervezget.

– Idén is van már nyertes pályázatunk – újságolta. – Ennek köszönhetően tizenöt és fél millió forint ráfordítással a jövő évben felújíthatjuk a Petőfi Sándor utcát átszelő, eléggé megviselt úttestet. Ha pedig az itteni járdát is rendbe hozzuk, pályázattal, önerővel, közös munkával, ahogyan csak tudjuk, akkor elmondhatjuk, hogy Murgán az összes ingatlan előtt szilárd burkolatú, jó állapotú út van.

Száraz József falugondnok söprögeti a Dózsa György utcai járdát

A fejlesztési folyamat természetesen ezután sem állhat meg. Felkl Márton nem először említi, hogy mielőbb meg kell oldani a murgai árok akadálytalan csapadékvíz-elvezetését. A cél a patakmeder oldalának betonlapos burkolásával érhető el. A polgármester már várja a legnagyobb segítséggel kecsegtető TOP-os pályázati kiírásokat. A település közművelődési célú, ugyancsak visszajelzésre váró pályázatot is beadott. A tetszetős művelődési ház eszközparkja siker esetén számítógéppel és nyomtatóval gyarapodna. Szintén a létesítmény javát, küllemét és belbecsét szolgálná a felújításra beadott pályázat.

Ágoston Papp Dorottya a fővárosból jött ide biogazdálkodni

A faluban a tizenhat köbméternyi szociális tűzifa már rendelkezésre áll, a rászorulók október 13-tól október 30-ig adhatják be kérelmeiket a hivatalhoz. A Magyar Falu Program keretében Murga egy új kisbuszt is megpróbál beszerezni. A jelenleg működő, tanyagondnoki gépjármű már hat­éves, ideje lenne újra cserélni.

– Amennyiben nyerünk, a jelenleg használt buszunkat nem tartjuk meg – közölte Felkl Márton polgármester. – Hanem felajánljuk egy határon túli magyar településnek, nevezetesen Madéfalvának. Azaz, kedvező elbírálás esetén így egyszerre két község jár jól.

Most is gondolnak a nyugdíjasokra

Az önkormányzat minden évben megvendégeli a művelődési házban a nyugdíjasokat, pontosabban az összes nyugdíjszerű ellátásban részesülő helybeli személyt. Mint említettük, ez a közkedvelt rendezvény a járványveszély miatt elmaradt. Ám a hagyomány kötelez. A legutóbbi testületi ülésen alpolgármesteri javaslatra az a döntés született, hogy az október 23-i hosszú hétvégén valamennyi érintett házhoz szállítva kapjon egy-egy ünnepi menüt. Magától értetődően az előírt egészségügyi szabályok betartásával.

Az összeállítás megjelenését Murga Község Önkormányzata támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában