Otthon ünnepeltek a látássérültek

TN

Fotó: Shutterstock

A járványügyi helyzet miatt nem tudta megszervezni a látássérültek megyei egyesülete hagyományos fehér bot napi ünnepségét.

Kovács Lászlóné, az egyesület elnöke mint minden évben, most is felidézte a jelképessé vált fehér bot történetét. Az 1920-as évek végén Guilly d’ Herbemont grófnő a közlekedő vakok állandó veszélyeztetettségét felismerve egy eszköz, a fehér bot használatának elterjesztését tartotta szükségesnek, amit mindenki könnyedén felismer, s tudja, hogy azzal egy vak ember közlekedik. Az eszköz később elterjedt az egész világon.

– Több száz érzékenyítő órával bejártuk a megyét, jelen voltunk a közösségi ünnepeken, együtt nyaraltunk és táboroztunk, hatszáz főt meghaladó volt a Láthatatlan kiállítás nézettsége, klubdélutánjainkon hasznos előadások, konferenciák, kulturális programok, szép karácsonyok, óév-búcsúztatók tették színessé életünket, pályázati eszközöket oszthattunk ki tagtársaink örömére, beszélő laptopokat, okosórákat, telefonokat, vérnyomásmérőket, mérlegeket, nagyítókat amelyek napi tevékenységeinket segítik. Az eszközök mellett azonban legfontosabbak emberi kapcsolataink – mondta Kovács Lászlóné.

A fehér bot nemzetközi napján adja át a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete a dr. Thész László-emlékérmet, amelyet az egykori szemész főorvos áldott emlékű munkássága előtti tisztelgésből alapított azok számára, akik kiemelkedő segítséget nyújtanak a közösség felkarolásában.

Egy későbbi időpontban erre a szép gesztusra is sor kerül majd.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában