Pánikvásárlás helyett: hasznos listát készített a Nébih

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

A Covid–19-járvány kezdetén hazánkban is jellemző volt a pánikvásárlás, ami a védekezés szempontjából kedvezőtlen tömegjeleneteket eredményezett az üzletekben. A hasonló helyzetek elkerülése érdekében élelmiszertartalékolási útmutatót állítottak össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

Otthoni élelmiszertartalék létrehozása különösen ajánlott azokon a településeken, amelyeket elzárhat a külvilágtól egy havazás vagy árvíz, hiszen nem csupán a járvány jelenthet veszélyt. Természetesen a katasztrófavédelem segítségére is számíthatunk, de ha előre gondolkodunk, megkönnyíthetjük a munkájukat.

Az otthoni élelmiszerkészlet tudatos tervezésével csökkenthetjük a háztartásunkban keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségét. Ritkább vásárlás esetén pedig csökkentjük az autóval megtett kilométerek számát is. A speciális étkezési igényű családtagokra külön is gondoljunk.

Olyan élelmiszereket, alapanyagokat válasszunk, amelyeket kedvelünk, ismerünk, ízükhöz kellemes érzések társulnak, ezzel pszichológiailag is könnyebbé tehetjük az elzárva töltött időszakot. Nem érdemes újdonságokkal kísérletezni, előfordulhat, hogy mégsem ízlik, amiből betáraztunk, így nem fogy el, és a szemetesben végzi.

Tegyünk próbát a házhoz szállítással is még a karantén előtti időszakban. Teszteljünk több szolgáltatást, így az elzárva töltött időszakban már tudni fogjuk, hogy melyik helyről érdemes rendelni.

Gondoskodjunk a megvásárolt termékek felhasználásához szükséges eszközökről (például konzervnyitó).

Az élelmiszertartalék mellett gondoljunk a legszükségesebb gyógyszerekre is.

Felhalmozás

A Nébih májusi „karantén­kutatásából” kiderült, hogy a legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszertartalékot igyekezett felhalmozni. Ez a szakemberek szerint is optimális mennyiségnek tekinthető. E tartalékkal, valamint a heti egyszeri (vagy még ritkább, esetleg online) bevásárlással jelentősen csökkenthető a személyes kontaktusok száma, amely a megelőzés egyik legfontosabb eszköze. A készletek így is gyakran veszendőbe mennek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában