tábla avatás

2020.10.05. 15:30

Rovásírásos és testvértelepülési táblát avattak

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött kép

(H)őseink Napja címmel rovásírásos és testvértelepülési táblát avattak Iregszemcse település Kastélypark-Sportpályáján a múlt szombaton. Lapunk megkérte Tóth Szabolcs polgármestert, értékelje a rendezvényt.

– A Trianon100 Bizottság tovább folytatta hagyományőrző tevékenységét községünkben. A trianoni békediktátum 100. évfordulójára állított emlékmű avatása után (idén június 4-én – a szerk.) rovásírásos és testvértelepülési táblák avatása következett. Számunkra kiemelten fontos a magyarságtudatunk, testvériségünk erősítése a csonka országon belül és a gúnyhatárokon kívül. Köztudott, hogy a magyarság motívumait, ékköveit századokon át próbálták eltüntetni a történelem folyamán, sikertelenül. Igyekeztünk a rendezvényen megjeleníteni minden olyan motívumot, melyekkel megidézhettük őseinket és szokásaikat – nyilatkozta lapunknak.

Elmondta továbbá, hogy a megnyitó után solymászbemutatóval vette kezdetét a műsoruk: Glavanovits Tamás solymász tartott egy látványos és tartalmas bemutatót madaraival. „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!” elhíresült mondás testet öltött a rendezvényen, hiszen a tabi íjász­egyesület által a kilátogatók nemcsak az íjászat látványát élhették át, hanem ki is próbálhatták magát az íjászatot. A Forrai Sándor-rovásírókör munkatársaként Hódos László tartott előadás a rovásírásról az íjászat után, majd elérkezett a rendezvény fénypontja, a rovásírásos és testvértelepülési tábla avatása, melyre a Trianon100 Bizottság műsorral készült.

Az avatás után a Kurul Dobosok előadása következett. A nagy sikert aratott produkció után a rendezvénnyel párhuzamosan futó, ősi magyar ételeket megidéző főzőverseny eredményhirdetésére került sor. Este hét órától a Honfoglalástól Európáig című rockoperától volt hangos a helyszín. A kilencvenperces műsor, a Megarox társulat látványos és igényes előadása után a Tűzmadarak tűzzsonglőrcsoport produkciója ejtette bámulatba a közönséget.

– Rendezvényünket a Vazul Vére zenekar zárta. Összességében maximálisan elégedett vagyok, hiszen egy új rendezvényt sikerült adnunk a községnek, melyet a jövőben hagyományként megpróbálunk fenntartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában