fontos a megelőzés

2020.10.16. 11:30

Tizenhat kéménytűz volt idén, pedig a baj elkerülhető lenne

Tizenhat kéménnyel kapcsolatos tűzesetet és tizenhat szén-monoxid-riasztást dokumentáltak a megyében idén, személyi sérülés egyik esetben sem történt. Ezekkel az arányokkal jól állunk országos viszonylatban.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve Tolna megyei ellátási csoportjának vezetője, Deli Gyula azt mondta: a megye kéménytüzeinek esetében az a jellemző, hogy a kéményben lévő korom begyullad, vagyis spontán öngyulladás megy végbe. Ennek oka vizes fa vagy egyéb olyan anyag használata, amely nem fűtésre való.

A szén-monoxid-riasztások esetenként a gázüzemű készülékek karbantartásának hiánya miatt következnek be. Deli Gyula megjegyezte: ebben a tekintetben fontos volna a levegő-utánpótlás, melyre sajnos nem mindenki gondol például a nyílászárók beszerzésekor.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének Tolna megyei dolgozói a megelőzés érdekében járják az érintett területeket, elvégzik a tisztítást és a többi kellő szolgáltatást, valamint felhívják a figyelmet az esetleges kéményhibákra.

Deli hangsúlyozta: a balesetek elkerülése összehangolt magatartást, odafigyelést igényel. A megyében mindazonáltal évek óta csökkenő tendenciát mutatnak, mennyiségük minimálisnak ítélhető. Ami betudható a régi kémények javításának, új kémények létesítésének.

– Persze egyetlen baleset is sok – tette hozzá a csoportvezető. Utoljára tavaly karácsony előtt, Pakson volt szén-monoxid-mérgezéses eset.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság weboldalán az olvasható, hogy otthona biztonságáért mindenki sokat tehet. A fűtési szezon kezdete előtt fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését.

Ezzel és a megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon az otthonunk, minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, mindemellett kevesebbet is kell fizetni a fűtésért.

Mindenki tehet a biztonságért

A szakemberek minden évben több ezer veszélyt jelentő hibát tárnak fel a tüzelőberendezések és füstelvezető-rendszerek átvizsgálásakor vagy tisztításakor. A kémények rendszeres vizsgálata azért elengedhetetlen, mert csak az időszakos kéményellenőrzés adhat valós képet az égéstermék-elvezető állapotáról. Ma már a hazai háztartások jelentős részében van szén-monoxid-érzékelő, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebben és kisebb fokban sérülnek meg a szén-monoxid miatt. A lakástüzek esetében is csökkenteni lehet a sérülés kockázatát, egyebek mellett füstérzékelő elhelyezésével. Egy időben jelző berendezés emberéleteket és anyagi javakat menthet meg. Fontos tudni, hogy vegyes tüzelésű kazánok esetében tilos háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki és ezzel a környezetet károsítják, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is.

Borítókép: A kémény rendszeres ellenőrzése és tisztítása megelőzi a problémát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában