tudásvágy

2020.10.19. 20:00

Több hallgatót vettek fel idén, mint előző évben

Az általános felvételi eljárás keretében 215 hallgatót vettek fel a PTE-KPVK szekszárdi karára, huszoneggyel többet, mint tavaly. A pótfelvételin pedig 215 százalékos volt a javulás. A rekorder a gyógypedagógiai képzés.

Ihárosi Ibolya

2020.02.11 Szekszárd, A Szekszárdi PTE KPVK épületében sajtótájékoztatót tartott DR Szécsi Gábor tanszékvezető és DR habil Kocsis M.Miklós a Magyar Művészeti Akadémia és Módszertani Kutatóintézmények igazgatója.

Fotó: Makovics Kornél

A magyar pedagógusképző intézmények közül egyedülálló módon növelte az elsőéves hallgatóinak létszámát a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, válaszolta kérdésünkre prof. Dr. Szécsi Gábor, egyetemi tanár, a szekszárdi kar dékánja. Az általános felvételi eljárás keretében kétszáztizenöt hallgatót vettek fel, huszoneggyel többet, mint tavaly. A pótfelvételi eljárás még ennél is csodálatosabb eredményt hozott, ugyanis hatvanegy jelentkezőt vettek fel, negyveneggyel többet, mint az előző évben, ami több mint kétszáz százalékos javulást mutat, és rekordnak számít, fogalmazott a dékán.

A siker két okra vezethető vissza. Mind a pécsi, mind pedig a szekszárdi képzőhelyen meghirdették a szakokat, s mindkét helyre jelentkezett annyi hallgató, hogy Szekszárdon és Pécsett is el tudják indítani a legtöbb képzést. Jelentős az új kurzusok vonzereje is. Egy 2020 nyarán született határozat értelmében sikerült elindítani a szociálpedagógia mesterképzést, amit már a pótfelvételi eljárás keretében meg tudtak hirdetni.

– A rekorder a gyógypedagógia képzésünk. Minden várakozásunkat felülmúlta mind a nappalis, mind a levelezős képzésre jelentkezettek és felvettek száma, pedig ezt a szakot csak Szekszárdon hirdettük meg. Az elért eredmények és a várható kereslet ismeretében azt tervezzük, hogy keresztféléves formában is meghirdetjük valamennyi pedagógus képzésünket – mondta Szécsi Gábor.

Arra kérdésre, hogy mi a magyarázata a gyógypedagógia iránti érdeklődésnek, elmondta, hogy ennek vannak konkrétabb, gyakorlati és általánosabb, elméleti okai. A gyakorlati, hogy a KPVK-n meghirdetett szak a régióban szakmailag erős képzésnek minősül; két szakiránya, a logopédia és a tanulásban akadályozottak pedagógiája igencsak keresett az érdeklődők körében. A másik ok, hogy a napjainkat jellemző kulturális, társadalmi változások miatt egyre nagyobb számban kerülnek be tanulási problémákkal küzdő gyermekek az iskolákba. Emiatt nagyon megnőtt a kereslet a jól képzett, megfelelő elméleti és gyakorlati tudással rendelkező gyógypedagógusok iránt.

Mint mondta, nagy örömükre szolgál, hogy az elmúlt időszakban több újabb képzés indítására is lehetősége nyílt a karnak. Gyarapodott például a kultúratudományi portfólió a gyártásszervezés felsőfokú szakképzéssel. Erre is nagyszámú hallgatót várnak, egyrészt mert az ilyen típusú felsőoktatási képzésekre könnyebben bekerülhetnek az érdeklődők, mint az alap- vagy mesterképzésekre, másrészt mert egy olyan szak, amely a média és a filmipar világában való elhelyezkedésre kínál megfelelő képzettséget, mindig népszerű a fiatalabb nemzedékek körében. Emellett várnak még egy, a mezőgazdasági felsőoktatási szakképzéssel kapcsolatos pozitív oktatási hivatali döntésre, és konzorciumi partnereikkel elnyerték további két mesterképzés, a gyermekkultúra és a művészeti instruktor mesterszakok létesítési jogát.

Egyebekben a tanév rendben, a biztonsági szabályok maximális betartása mellett, jelenléti oktatással kezdődött meg. Arról, hogy jelenléti vagy online formában valósuljon meg az oktatás, a karok vezetői döntenek. Egyedül a szakirányú továbbképzések területén mérlegelték a kérdést, többek között hallgatói igényekre is figyelve. Lehetséges, hogy ott online, vagy hibrid formában bonyolítják majd az oktatást.

Borítóképünkön Prof. Dr. habil Szécsi Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában