Nemzeti ünnep

2020.10.21. 18:10

Több településen tartanak október 23-i megemlékezést

Brunner Mónika

2020.10.21 Szekszárd A szekszárdi Ady Endre Technikum és Kollégium tanulói készülnek a 23--ai ünnepségre a szekszárdi Babits Mihály Kulturális központban. Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján több Tolna megyei településen tartanak megemlékezést csütörtökön és pénteken.

Dombóváron október 22-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik a megemlékezés az 1956-os emlékműnél, ahol beszédet mond dr. Szenyéri Zoltán, az Illyés Gyula Gimnázium igazgatója, közreműködnek a középiskola diákjai. Ugyanezen a napon Simontornyán az 1956-os kopjafánál emlékeznek a forradalom és szabadságharc hőseire. Az ünnepségen a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium 9-10. osztályos tanulói adnak műsort, és Torma József polgármester mond beszédet. A 17 órakor kezdődő megemlékezést koszorúzás zárja.

Október 23-án, pénteken a bátaszéki Petőfi Sándor Művelődési Ház előtt 10.30 órától a II. Géza Gimnázium diákjainak műsorát láthatják a megemlékezők, beszédet dr. Somosi Szabolcs alpolgármester mond. Az ünnepséget a Mansfeld-kopjafánál és a Városháza falán található emléktáblánál koszorúzás zárja.

Bonyhádon a katolikus templomban 17 órakor kezdődő Ünnepi Szentmisével veszi kezdetét a városi megemlékezés, majd 17.45-től az Iparos udvar előtt, az '56-os emléktáblánál folytatódik. Ünnepi beszédet mond Filóné Ferencz Ibolya polgármester, közreműködik Lukács József (vers). A megemlékezést fáklyás felvonulás és az '56-os emlékhelyek (Emléktábla – Régi Községháza, Emlékmű – Országzászló) megkoszorúzása, illetve a katolikus temetőben, a bonyhádi hősök sírjánál gyertyagyújtás zárja.

A dunaföldvári városházánál Horváth Zsolt polgármester mond ünnepi beszédet, közreműködnek a Magyar László Gimnázium diákjai. A 10 órakor kezdődő megemlékezést koszorúzás zárja. Nagymányokon a sportcsarnok előtti téren tartanak koszorúzást, ugyancsak 10 órakor.

Pakson, a Városháza előtti téren a Vak Bottyán Gimnázium tanulóinak irodalmi megemlékezését követően Szabó Péter polgármester mond ünnepi beszédet. A 15 órakor kezdődő megemlékezés az 1956-os emlékműnél koszorúzással zárul, közreműködik a paksi Pro Artis Wind Band, vezényel Tóth János karnagy.

Szekszárdon nem tartanak városi ünnepséget. A Tolna Megyei Szakképzési Centrum Ady Endre Technikum és Kollégium diákjainak emlékező műsorát 11.30 órától felvételről tűzi műsorára a Tolnatáj Televízió.

Tamásiban 16.30 órakor kezdődik a koszorúzás az új '56-os emlékműnél, majd 17 órától a Művelődési Központban folytatódik az ünnepi megemlékezés. Emlékbeszédet mond Porga Ferenc polgármester, a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium tanulói pedig „Októberi szívdobbanás” címmel adnak ünnepi műsort. A megemlékezést ünnepi testületi ülés követi.

Tolnán, a Hősök Terén 16 órakor kezdődik az '56-os megemlékezés. Ünnepi beszédet mond Horváth István országgyűlési képviselő, emlékműsort a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium Színjátszó Köre ad. A városi ünnepség itt is koszorúzással zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában