figyelő top200

2020.11.09. 20:00

A Bálnában voltak a legjobb szekszárdi borok

Múlt csütörtökön rendezték Budapesten a Bálna kulturális és kereskedelmi központban az év egyik legrangosabb üzleti eseményét, a Figyelő TOP 200 gálát. A fővédnök, Varga Mihály pénzügyminiszter is köszöntötte az ország legjelentősebb cégeit. A díjátadót követő fogadáson kizárólag somlói és szekszárdi borokat kóstolt az illusztris vendégsereg.

Szepesi László

2020.11.05. TOP200 díjátadó gála Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Fotó: Móricz-Sabján S

A Mediaworks Hungary Zrt. szervezte rendezvénynek része volt a TOP 100 Borbár Szekszárd. Itt mutatták be a Világgazdaság szeptemberben megjelent TOP 100 magyar bor 2020 című kiadványban is szereplő szekszárdi borokat. Az idei TOP 100 ismét bizonyította, hogy a Szekszárdi Borvidék méltán mondhatja magát az ország legjobbjának.

A budapesti Figyelő TOP 200 gálán pedig az a kilenc szekszárdi pincészet szerepelhetett, amely a TOP 100 listára került. A Szekszárdi Borvidék méltán az ország egyik legjelentősebbike, hiszen a 22 magyarországi közül ez az egyetlen, ahol öt jeles borász elnyerte a Magyar Bor Akadémia legrangosabb díját, az Év Bortermelője címet. Idén a három kategóriában kiosztott kilenc díj közül öt Szekszárdra került. Az pedig, hogy idén az év 100 legjobbnak tartott minőségi bora közül 18 a szekszárdi borvidékről került ki, mindezt csak tovább erősíti. A százas listára a Takler Borbirtok négy, a Heimann Családi Birtok és a Mészáros Pál Borház és Pince három-három, a Bodri Pincészet, valamint a Lajvér Borbirtok kettő-kettő, a Sebestyén Pince, az Eszterbauer Borászat, Bősz Adrián és a Schieber Pincészet egy-egy bora került.

– A legtöbb palack már ismerős volt a budapesti gála résztvevői előtt – mondta Takler András, aki képviselte Szekszárdot az esten. – De így együtt azt is bizonyították, hogy a borvidék kínálata mennyire sokszínű, sokféle kiváló bor készül a pincékben. Ami pedig további öröm, hogy utazásra csábított sokakat, mert mint elmondták, a borokat már ismerik, de szívesen jönnének meglátogatni a pincészeteket is – tette hozzá.

A legjobbak

A nemzetközi borakadémikusokból, világot járt sommelier-kből álló zsűri a kereskedelemben legnagyobb számban fogyó minőségi borok közül vak kóstolással választotta ki a legjobbakat. Ezek a borok a kereskedelemben kaphatók, s a borászok szerint a siker talán valamelyest enyhíti a veszteségüket, amit az okoz, hogy a következő hetekben a pandémia miatt üresek lesznek az éttermek és a szállodák.

Borítóképen: Sokan látogatták a szekszárdi borbárt, ahol Takler András is kínálta nedűiket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában