Civil Addiktológiai Központ

2020.11.02. 11:30

A hozzájuk fordulók túlnyomó többsége változtatni szeretne

A Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány (KIMMTA) 1990-ben hozta létre Zsibriken a szenvedélybetegek bentlakásos intézményét, a rehabot. Az évek alatt a szolgáltatási köre kibővült, először egy tizenkét férőhelyes támogatott lakhatással, majd 2019-ben a szenvedélybetegek nappali ellátásával a bonyhádi Civil Addiktológiai Központban.

Árki Attila

Fotó: Beküldött kép

– A központ nemcsak nappali ellátást biztosít, hanem prevenciós és utógondozó feladatokat is ellát – adta tudtunkra Varga Norbert, a Civil Addiktológiai Központ programvezetője. – Nappali ellátó intézményünk a bonyhádi Piac téren, csendes, nyugodt, zöld környezetben található. Épületünk jól felszerelt, komfortos és barátságos, ami kiválóan alkalmas terápiás foglalkozásokhoz, egyéni beszélgetésekhez, vagy csak az egyéni és közösségi töltődéshez egy szerhasználat szempontjából biztonságos környezetben.

Milyen a központ forgalma, azaz hányan jelentkeznek, és jellemzően milyen gondokkal?

– A Civil Addiktológiai Központunk országos lefedettséggel rendelkezik, tehát nem csak Bonyhádról és térségéből kereshetnek fel minket a segítségre vágyók. Ezért jelenleg harminc és harminchat fő között változik az ellátást igénybe vevők létszáma egy-egy hónapban. Ebből jelenleg huszonhatan vannak, akik hosszabb ideje állnak velünk kapcsolatban, a fennmaradó létszám pedig gyakrabban cserélődik. Szenvedélybeteg Nappali Ellátóként munkanapokon nyitva vagyunk nyolc órában 9 és 17 óra között. Szombaton és vasárnap is hat órában, 8.30 és 14.30 között. Többségében alkohol- és drogproblémákkal keresnek meg minket, nemcsak a szerhasználók, hanem hozzátartozók, családtagok, barátok is.

Mi a tapasztalat: növekszik az ilyen gondokkal küzdő, veszélyeztetett fiatalok száma?

– Egyértelműen igen a válasz. Nem tudni pontosan, hogy ki szenvedélybeteg, ki alkalmi szerhasználó, de a kipróbálók és alkalmi használók száma drasztikusan megnőtt az úgynevezett új pszichoaktív szerek megjelenésével, amelyek lényegesen olcsóbbak és könnyebben elérhetők, mint a régi klasszikus drogok, amelyek szintén jelen vannak a piacon.

Milyen szolgáltatásokra van leginkább igény?

– A főzés, fürdés vagy mosás lehetőségét nagyon kevés alkalommal veszik igénybe. Ami a mentális és adminisztratív segítségnyújtást érinti, itt már komolyabb a leterheltségünk. Heti szinten igyekszünk egyénileg érdeklődni ügyfeleinknél, azaz követni a sorsukat. Ha ők nem jönnek be személyesen, akkor online vagy telefonon tesszük ezt, hogy a segítői kapcsolatot megőrizzük, hisz egy segítő beszélgetés nem csak szemtől szemben történhet. Ha az ügyfél maga keres meg minket, akkor természetesen az adott helyzettel foglalkozunk, ami miatt jelentkezett. Vannak továbbá egyéb készségfejlesztő programok, önsegítő csoportok is.

A szenvedélybetegség általában milyen függőségeket jelent?

– A teljesség igénye nélkül minden szenvedélybetegséggel foglalkozunk, de többségében drog-, alkohol-, gyógyszerfüggőség az, ami látótérbe kerül. Azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a függőségek sokszor kapcsoltan jelennek meg: például társfüggő alkoholbeteg, szerencsejáték-függő drogos. Ha valaki elindul a maga által választott fejlődési úton, akkor ezt a kuszaságot idővel átlátja, sőt tudja majd azokat a helyükön kezelni.

A CAK csapata: Varga Norbert, Bálintné Gőbel Henrietta és Hang Beáta (Fotó: Beküldött kép)

Milyen szerek „divatosak” manapság a fiatalok körében?

– Olcsóságukat tekintve, valamint a büntethetőséget is figyelembe véve azt mondanám, hogy elsődlegesen a dizájner­drogok. Azt, hogy abban mi van, pontosan senki nem tudja, lehet még maga a készítő sem, mivel folyamatosan változtatják az összetevőket.

A CAK ügyfelei között milyen arányban vannak azok, akik csak használják a szolgáltatásokat, és azok, akik a gyógyulásukhoz kérnek segítséget?

– Úgy gondolom, hogy aki hozzánk betér, már gyógyulási céllal keres fel minket. Sokszor nem feltétlenül a szerhasználat abbahagyása iránti vágy az elsődleges motiváció, hanem a szenvedésnyomás vagy valamilyen krízishelyzet a mozgatórugó. Ebből építhető fel az absztinencia iránti igény lépésről lépésre. Így azt mondanám, akik idejönnek, azok kilencvennyolc százaléka szeretne változást az életében. A fennmaradó két százaléknak pedig adjuk meg a lehetőséget, hogy a jó példákon okulva törekedjenek a változtatásra. Nálunk a kapu azok előtt is nyitva van, akik csak éppen tévézni szeretnének vagy netet használni.

Milyen szabadidős elfoglaltságokat szoktak szervezni?

– A Covid-helyzet kihatással van ránk is, mint mindenki másra. Igyekszünk csoportokat és előadásokat meghirdetni készségfejlesztéshez kapcsolódóan, mint például főzés, informatikai eszközök használata, álláskeresés, önéletrajzírás, és önismereti, társas kapcsolati témákban. Működik több önsegítő csoportunk, illetve tervekben vannak túrák, kirándulások szervezése is. Szeretnénk a település vérkeringésébe bekerülni mint segítők, a közösség hasznos tagjai. Például egészségnapokon, vagy egyéb, a tevékenységünkhöz kapcsolódó települési rendezvényeken standunkkal megjelenni, ifjúsági prevenciós céllal.

Nyitva az ajtajuk

A Civil Addiktológiai Központ összedolgozik a Bonyhádi Gondozási Központ – Család- és Gyermekjóléti Központ – Család- és gyermekjóléti szolgálattal, valamint a Bonyhádi Egészségfejlesztési Irodával, a pártfogó felügyelettel, és szeretnének további helyi szervezetekkel is együttműködésre lépni a jó cél érdekében. Várják azokat, akik segítséget szeretnének kérni saját szerhasználatuk miatt, vagy már a leszokás útjára léptek, és a józanság megtartása a céljuk. Várják azokat a terápiás csoportokat, amelyeknek komfortos és felszerelt helyre van szükségük. Szeretnének a helyi fiatalok felé fordulni programokkal, és megismertetni magukat velük, hogy tudják, családi, kapcsolati gondjaikkal, iskolai nehézségeikkel bátran kereshetik őket. Abban is tudnak segíteni, ha csak éppen unatkozik valaki, és csak dumálna egy jót. Bejöhet bárki akkor is, ha épp nem talált sehol free wifit, vagy kell egy teló, laptop, amin böngészhet és cseveghet. Nyomtatásban, fénymásolásban, ügyintézésben is segítenek. Címük: 7150 Bonyhád, Vörösmarty tér 3/2. (A Piactér felől könnyebb megközelíteni.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában