Lotz János emlékverseny

2020.11.17. 20:00

A szövegértés és helyesírás terén remekeltek a diákok

Saját iskoláikban adtak számot tudásukról a diákok. A fiatalok a nyelvi versenyen munkáikkal az 1913-ban született és 1973-ban elhunyt Lotz János emléke előtt is tisztelegtek.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött fotó

Rendhagyó módon zárult az országos Lotz János szövegértési és helyesírási verseny. A március 20-21-re tervezett bonyhádi döntő elmaradt, a feladatokat október 15-én, saját iskoláikban írták meg a diákok.

A verseny meghirdetője a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola. – Teszi ezt a magyar nyelv ápolása, a szövegértés, mint kulcskompetencia fejlesztése, a helyesírás alaposabb elmélyítése, a tanulók nyelvi érzékenységének fokozása, a pontos fogalomhasználat kialakítása, a szókincs gyarapítása érdekében – mondta el a szervezők nevében Lenczné Vrbovszki Judit mesterpedagógus.

– További nagyon fontos cél gimnáziumunk egykori diákja, dr. Lotz János világhírű nyelvészprofesszor, az MTA tiszteletbeli tagja, a George Washington-díj kitüntetettje életének és munkásságának széles körben való megismertetése a tollbamondások és szövegértési feladatok segítségével.

A versenyen negyedik, hetedik, nyolcadik, kilencedik és tizedik évfolyamos diákok vehetnek részt. A megmérettetés történetének eddigi tizenhárom évében közel negyvenezer fiatal nevezett az ország minden megyéjéből, valamint Erdély Kolozs megyéjéből. A feladatokat a gimnázium tanárai, Kutnyánszkyné Bacskai Eszter, Unti Judit és Lenczné Vrbovszki Judit állítják össze, Győrffy Lilla lektorálásával. Az egymást követő fordulókban a tanulók írásbeli feladatokat oldanak meg. A szövegértési feladatok és tollbamondások szövegei Lotz János életéhez és munkásságához kapcsolódnak.

– Hatalmas élményt jelentett számomra az, hogy életemben először vettem részt országos versenyen – közölte Mészáros Gergely, a BÁI Alapfokú Művészeti Iskola negyedik osztályos diákja. – A feladatsort nem találtam annyira nehéznek, a nyelvtan része volt számomra gondolkodtatóbb.

Felkészítője, Holló Katalin hozzátette: – Évek óta rendszeresen részt veszünk a Lotz-versenyen. Mészáros Gergely nagyon aranyos, szorgalmas, sokoldalú, tisztelettudó gyerek, akivel jó együtt dolgozni. Sok feladatlapot oldott meg, rendszeresen járt tehetséggondozásra, ennek is köszönhető szép eredménye.

A megye legjobbjai a döntőben

4. évfolyam: 4. hely: Lakatos Levente (felkészítő: Lenkeiné Várhegyi Éva, Dienes Valéria Általános Iskola, Szekszárd), 6. Mészáros Gergely és 17. Koroknai Nimród (Holló Katalin, BÁI Alapfokú Művészeti Iskola, Bonyhád).

7. évf.: 12. hely: Werner Attila (Homoky Orsolya, Dienes Ált. Isk.).

8. évf.: 10. hely: Bartkó Elizabet (Retkesné Oberritter Bernadett, Hőgyész).

9. évf.: 5. hely: Sebestyén Mirella (Káizer Bernadett, PSEG, Bonyhád), 9. Lendvai Eliza (Molnárné Hingl Márta, ESZI, Paks), 10. Orbán Csilla Réka (dr. Bechtel Helmut és Bosnyák Eszter, Szekszárdi Garay János Gimnázium).

10. évf.: 10. Győri Viktória és 15. Valentini Roberta (Gyenge-Kovács Eszter, PSEG, Bonyhád).

Borítóképünkön: tavaly még a hagyományos módon zajlott a döntő a bonyhádi gimnáziumban. A Lotz-emléktáblát Lenczné Vrbovszki Judit szalagozta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában