Hétértékelő

2020.11.23. 17:00

Ács Rezső: gyorsulnak a szekszárdi fejlesztési programok

Múlt héten intenzíven dolgoztam azon, hogy a következő kilencven napban felgyorsítsam azoknak a programoknak megvalósítását, amelyek az elmúlt évben lelassultak, illetve elmaradtak – kezdte szokásos hétértékelő sajtótájékoztatóját Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.

Szepesi László

20201123 Szekszárd Hét értékelő a szekszárdi polgármesteri hivatalban. Fotó: Kiss Albert KA Tolnai Népújság Képen: dr. Gábor Ferenc jegyző, Ács Rezső Szekszárd polgármestere, Gyurkovics János Szekszárd alpolgármestere

Fotó: Kiss Albert

A város első emberének ugyanis a vírus okozta veszélyhelyzet idején feladata és lehetősége, hogy a közgyűlés és a bizottságok helyett irányítsa a várost. Teszi ezt, de mint hangsúlyozta, döntései során konzultál a frakciók képviselőivel, s véleményüket is figyelembe véve hozza meg döntéseit.

A Modern Városok Programban szerepel a Tudásközpont építése, amelyben a huszonegyedik századhoz méltó helyet kap az Illyés Gyula Megyei Könyvtár és a Tolna Megyei Levéltár is. Ennek tervei már korábban elkészültek, s a héten lesz a helyszíni bejárás, hamarosan pedig kezdődhet építése.

A leendő Tudásközpont közelében van a Vendéglátó Szakközépiskola épülete. Ez csőtörés miatt három évvel ezelőtt életveszélyessé vált, ennek felújítása, mintegy újjáépítése is sorra kerül, s az ötszáz diák, akik most a főiskola korábbi E épületében vannak, visszakaphatják iskolájukat.

Tárgyalt a polgármester az elmúlt héten Budapesten az érintett minisztériumok vezető szakembereivel, minden programhoz megkapja a város a szükséges támogatást. Így jövőre biztos kész lesz az uszoda, s a Szabó Dezső utcai fiaskó után épülhet orvosi rendelő néhány száz méterrel odébb, az Allende és az Alisca utca között, és emellett megépülhet még a Szőlőhegyre tervezett is, így jelentős mértékben javulhat Szekszárdon az orvosi ellátás.

Elkezdődhet a szőlőhegyi óvoda bölcsőde felújítása, és a Baka iskola energetikai korszerűsítése mellett a Dienes iskola felújítására is sor kerül.

Indul a Zöld Város program megvalósítása is. A lakók tiltakozása miatt végül mégsem épül többszintes parkolóház, a karbonmentes ház pedig nem felelt meg a pályázati kiírásnak. Így a rendelkezésre álló több mint egymilliárd forintért az eredeti elképzeléseket valósítják majd meg.

A napi teendőkről szólva Ács Rezső elmondta, hogy elrendel egy rendkívüli lombgyűjtést, hogy a lehullott leveleket még az eső, hó előtt összegyűjtsék, nehogy a nedves levelektől legyenek síkosak az utak, járdák.

Részt vett a sajtótájékoztatón dr. Gábor Ferenc jegyző is, aki elmondta, a vírushelyzet miatt korlátozzák a polgármesteri hivatalban az ügyfélfogadást. A lakókat kéri, az interneten, online intézzék ügyeiket, ha pedig a személyes találkozás elkerülhetetlen, fontos az előzetes időpont-egyeztetés.

A polgármester pedig arról számolt be, hogy megkezdték a városban a szociális szférában dolgozók Covid-19 tesztelését. Az idősellátásban százan vannak, közülük húszan pár nappal előbb, hétfőn pedig még 59-en részt vettek az ellenőrzésen. Az idős otthonokban is folyt vizsgálat, a Kadarka, illetve a Mérey otthonban nincs fertőzés, a kis Mérey otthonban négy minta lett pozitív.

Megemlítette a polgármester azt is, hogy felkészültek arra, hogy, mint tavasszal tették, gondoskodjanak azokról, akik a pandémia miatt nem tudják elhagyni lakásukat.

Borítóképen: dr. Gábor Ferenc jegyző (balról), Ács Rezső, Szekszárd polgármestere és Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában