Az általános szabályok alól a kistelepüléseken sincs kibúvó

Míg azokban a városokban, ahol tízezernél többen laknak, a közterületen is maszkot kell viselni, a kisebb településeken ez nem kötelező. Mégis van, aki hordja, pedig faluban él.

Munkatársainktól

Fotó: Mártonfai Dénes

Tolna belterületén – a hatodik életévét be nem töltött kiskorúak kivételével – kötelező maszkot viselni közterületen, illetve nyilvános helyen, úgy, hogy a maszk az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Nem kötelező a maszkhasználat sporttevékenység során, illetve parkokban, zöldterületen. November 10-től pedig a Tolnai Közös Önkormányzati Hivatalban a személyes ügyfélfogadásra nincs mód. Az épület előterében az ügyfélfogadási időben az írásban, papíralapon beadni kívánt kérelmek, nyomtatványok, a helyi adó befizetéséhez szükséges csekkek a kihelyezett asztalról elvihetők, és kitöltés után az ugyanott elhelyezett dobozba lehet bedobni, de az úgynevezett e-papír-szolgáltatás is működik. Esküvőt kizárólag két tanú jelenlétében lehet tartani, az országos rendelkezések alapján tilos a könyvtár, a közművelődési intézmények, közösségi színterek látogatása. Értelemszerűen valamennyi tervezett kulturális és civil program elmarad a városban.

Tolnán is kötelező eltakarni az orrot és a szájat az utcán Fotók: M. D.

Dunaföldváron a lakosok száma nem éri el a tízezret, ezért ott elsősorban az általános rendelkezések a mérvadók, mondta Horváth Zsolt, a város polgármestere. Ezt kiegészítendő elrendelte a buszváróban a maszk használatát, s lemondta a szombaton esedékes dunaföldvári vásárt.

Simontornya közterületein a távolságtartás szabályainak betartásával a maszk viselése nem kötelező. Szeszes ital fogyasztása viszont nem engedélyezett a közterületeken. A vendéglátó üzletekben a helyben fogyasztás (a teraszon is) tilos, posztolta a Simontornya Város Önkormányzata nevű Face­book-profil csütörtökön délelőtt.

Felsőnyék polgármestere, Debella László azt mondta: a község lakói meglepően fegyelmezettek, önszántukból is hordják a maszkot, így nem tartja szükségesnek, hogy külön kijelöljön köztereket, ahol kötelező a maszkhasználat. Elárulta: Felsőnyéken márciusban vírusszkepticizmust tapasztalt a falusiak részéről, amelyet pánik követett. Jelenleg pánik nincs, lelkiismeretesség azonban van.

Horváthné Tóth Valéria jegyző tájékoztatása szerint Kurdon, Gyulajon és Csibrákon a koronavírus-járvány második hulláma miatt meghozott központi korlátozó intézkedéseket semmilyen helyi rendelettel nem egészítik ki, nem kötelező a maszkviselés közterületen. A közintézményekben szigorúan megtartják a központi előírásokat. Várongon szintén a központi intézkedések irányadóak.

Hőgyészen kétezer-nyolcszáz lakos él, így a településre nem vonatkozik a közterületen, illetve nyilvános helyen a maszkviselés szabálya. – A boltokban már mindenki megszokta, hogy maszkot kell viselnie, az utcákon viszont nemigen hordják a lakosok – mondta lapunknak Máté Szabolcs polgármester. Ismertette: a nagyközség óvodájában két csoportban találtak koronavírusost, egy óvónőt és egy dajkát. Ők és a csoportok óvodásai november 16-ig karanténban vannak otthonukban. Az intézménybe jelenleg csak az épület alsó szintjén lévő csoport tagjai mehetnek be. A polgármesteri hivatalba csak a dolgozók léphetnek be, ügyfeleket csak telefonon, előre egyeztetett időpontban fogadnak.

Hőgyészen, bár nem muszáj, van, aki mindenképpen maszkot hord, ha elhagyja az otthonát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában