Kórházparancsnok: hatékony és hiteles információk kellenek

Márciusban megkezdték munkájukat a kórházparancsnokok. Tolna megyében a következők végzik ezt a feladatot: Bonyhádon Lóki Richárd tűzoltó alezredes, Dombóváron Gál Zsolt tűzoltó ezredes és Szekszárdon Elmauer Szilárd rend­őr alezredes. Utóbbi nem a kezdetektől látja el a szolgálatot; szeptembertől vette át. Vele beszélgettünk.

Wessely Gábor

Fotó: Makovics Kornél

Beszéljen, kérem a szakmai előéletéről!

– A Rendőrtiszti Főiskolán 1998-ban végeztem – mondja Elmauer Szilárd –, és a Szekszárdi Rendőrkapitányság Bűn­ügyi Osztályán kezdtem meg a szolgálatomat, ahol nyomozói munkát végeztem majdnem tíz évig. Ezt követően több évig a közrendvédelmi területen dolgoztam alosztályvezetőként. Innen a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Ellenőrzési Szolgálatára kerültem, majd megbíztak a kórházparancsnoki feladatokkal, ez év szeptember másodikától.

Hány kórházparancsnok van?

– Az országban jelenleg 93 egészségügyi intézményben összesen 94 kórházparancsnok teljesít szolgálatot. Közülük hárman a három Tolna megyei kórházban. A feladatot a megbízás visszavonásáig látjuk el. Az én munkámat egy logisztikus is segíti, aki a Szekszárdi Rendőrkapitányságról érkezett.

Meg kell kérdeznem, hogy mennyivel ért jobban a kórházi készletgazdálkodáshoz egy katonából, rendőrből vagy tűzoltóból lett kórházparancsnok, mint a 10-20 éve ott dolgozó igazgató-főorvos?

– Nem arról van szó, hogy jobban értünk hozzá, hanem arról, hogy az egyes kórházak egy központi stratégia mentén kell hogy ellássák, az egész országban egyszerre megjelenő, extrém terheléssel járó egészségügyi feladataikat. Ehhez járul hozzá a kórházparancsnoki rendszer azzal, hogy a vagyonbiztonság területén és a járvány­ügyi szabályok betartatásával segítséget nyújt a kórházaknak. Ezen feladatok közé tartozik többek között az egészségügyi készlet állagának a megóvása is. Emellett, egy gyors információs lánc került itt kiépítésre a kórházparancsnoki rendszerrel, amely lehetővé teszi a központi döntések előkészítésének hatékony és hiteles támogatását.

Zavartalan az együttműködés az orvosokkal?

– Igen, arra törekszünk, logisztikus kollégámmal együtt. A munkánkat és a munkaidőnket is a kórház működési rendjéhez kell igazítanunk azért, hogy az együttműködés megvalósulhasson. A munkaidőnk jelentős részében a kórház „nyílt”, betegforgalommal érintett területén vagyunk jelen, hogy minél nagyobb rálátást szerezzünk a kórház napi működésére, illetve az esetleges észrevételeinket közölhessük. Természetesen az alapszabály, hogy sem a kórházparancsnok, sem a munkáját segítő logisztikus orvos­szakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, és döntést sem hozhat. Mindezek mellett közvetlen kapcsolatban állunk a kórházi vezetéssel, jelezzük, ha problémát észlelünk, illetve ők is fordulhatnak hozzánk olyan kérésekkel, amelyekben segítséget tudunk nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában