állatok

2020.11.13. 12:30

Kutya és macska is lehet cukorbeteg

TN

Forrás: Shutterstock

Kis kedvenceink is lehetnek cukorbetegek: becslések szerint minden kétszáz macskából egy és háromszáz kutyából egy érintett. A kor, az elhízás, a genetika, a fajta, bizonyos gyógyszeres kezelések és betegségek megnövelik a cukorbetegség kockázatát.

A kisállatok cukorbetegsége nagyon hasonló az emberekéhez, ha a kisállat szervezetében nincs elegendő inzulin vagy nem képes azt megfelelően hasznosítani, a glükóz a véráramban marad, megnő a vércukorszint és cukorbetegség alakul ki.

Ne vegyük félvállról, ha kis kedvencünk túl sokat ürít, túl sokat iszik, vagy bő étkezés ellenére sem hízik vagy éppen súlyt veszít. Ezek ugyanis a cukorbetegség legjellemzőbb tünetei. A cukorbetegségnek további figyelmeztető jelei is lehetnek, mint a depresszió vagy a gyakori fáradtság. Kutyák esetében a fátyolos szem, míg macskák esetében a gyenge hátsó lábak is utalhatnak cukorbetegségre.

Ha az említett tünetek bármelyikét tapasztaljuk, mihamarabb keressük fel az állatorvost.

Általánosságban elmondható, hogy a cukorbetegség a kutyák és a macskák körében nem gyógyítható, de kezelhető. Akárcsak az emberek esetében, cukorbeteg kisállataink számára is az inzulin pótlása a kezelés kulcsa. A kutyáknak és macskáknak kisebb mennyiségű inzulinra van szükségünk, mint nekünk.

Címkék#cica#kutya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában