OMEGA

2020.11.18. 20:00

Már nem kerülhet kezébe az életét bemutató kötet

Hetvenhét éves korában, súlyos betegség miatt szerdán elhunyt Benkő László. Az Omega immár néhai billentyűsének Tolna megyében is voltak jó ismerősei, barátai.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Benkő László nemcsak az Omega együttessel járt számos alkalommal Tolna megyében: például képzőművészeti kiállításokat is megnyitott. Ezt tette 1990. április 30-án Bonyhádon, vagy éppen 1991. december 4-én Dombóváron.

Minden bizonnyal annak köszönhetően, amit egyik Tolna megyei ismerőse, Kindl Gábor televíziós szakember így fogalmazott meg: – Bár jelentős és megérdemelt sikereket ért el hazai és nemzetközi zenei téren egyaránt, mentes maradt mindenféle sztárallűrtől. Szerethető, nyitott személyiség volt, úgymond a mi fajtánk, aki bárkivel szívesen elbeszélgetett. Abban a szerencsében részesültem, hogy sokszor találkozhattam vele Tolna megyében, Szekszárdon is, műsorvezetője is lehettem, és környezetemmel együtt minden alkalommal nyugtázhattam: Benkő László mélyen emberi magatartást képviselt.

Eszterbauer János több évtizedes baráti viszonyt ápolt és ápol az Omegával – fel is lépett basszusgitárral a kezében a csapat három koncertjén –, így egészen közelről ismerhette Benkő Lászlót.

– A sors keserű iróniája, hogy már nem kerülhet a kezébe az a róla szóló, életrajzi kötet, ami éppen most hagyja el a Szekszárdi Nyomdát – mondta az ismert szekszárdi borász, aki ugyancsak megerősítette: az elhunyt billentyűs számára teljességgel ismeretlen volt a sztárallűrség.

– Abszolút jó kedélyű, aranyos, kedves, türelmes ember volt, aki soha nem mondott nemet egy közös fotóra. Szellemes beszélgetőpartnerként ontotta a jobbnál jobb történeteket. Emlékszem, amikor az Omega siófoki koncertjén remegő térdekkel felmentem a színpadra, tekintetem találkozott Laci tekintetével. Nem a hangszerére, a billentyűkre figyelt, hanem bátorítóan rám mosolygott. Ez akkor és ott rengeteget jelentett nekem.

Tudtuk, hogy súlyos beteg, az utóbbi hónapokban hol jobban volt, hol kevésbé jól, sajnos bekövetkezett, ami a legrosszabb. Jóllehet az utóbbi időben zenei szerepét más vette át az együttesben, személyisége elválaszthatatlan marad az Omegától.

Benkő László 1943. június 12-én született Szombathelyen. 1962-ben alapítója volt az Omegának. Teljesítményét Kossuth-díjjal és Liszt Ferenc-díjjal is elismerték, jószolgálati munkájáért pedig Lions-díjjal tüntették ki. Tanított Szombathelyen, a főiskola színházművészeti szakán.

A Tolna Megyei Népújságnak 1987. október 13-án azt nyilatkozta, hogy az együttes – addigi – legsikeresebb éve 1976 volt. – Ekkor jelent meg Nyugat-Európában a Timerobber. Ez volt az Omega első aranylemeze a nyugati országokban. Ekkor már ott is sztároknak számítottunk. Egyenrangúként léptünk fel a Gillan Band, a Supertramp, a Scorpions és a Whitesnake együttesekkel. Eközben itthon megjelent az Időrabló című lemezünk, amelyből 250 ezer darab fogyott el.

Borítóképünk: Tavaly ősszel jártak az Omega-tagok Szekszárdon: Debreczeni Ferenc (jobbról), Eszterbauer János, a vendéglátó, Kóbor János és Benkő László (kalapban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában