szakember-utánpótlás

2020.11.10. 16:30

Újraindul hazánkban a papíripari szakképzés

Több évtizedes szünet után újraindul a papírgyártás és -feldolgozás nappali szakképzése Magyarországon, a 2021–22-es tanévben. Ez derült ki a keddi sajtótájékoztatón a Vajda Papír Kft. dunaföldvári telephelyén.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

Az újrainduló képzést az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Vajda Papír Kft. együttműködése teszi lehetővé.

Indokolttá pedig a megváltozott globális fogyasztási trendek, a műanyagok visszaszorulása, a papíripar egyre jelentősebb hozzájárulása a GDP-hez (bruttó hazai termékhez) és az ágazatban foglalkoztatottak számának jelentős bővülése tette. További jelentős támogatást adott a szakképzés újraindításának az is, hogy a koronavírus-járványban felértékelődött az önellátás képességének biztosítása, amelyhez jól képzett és megfelelő számú szakemberre van szükség ebben az ágazatban is, hangsúlyozta Vajda Attila, a higiéniai papírtermékek piacán vezető Vajda Papír Kft. ügyvezető igazgatója.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára arra emlékeztetett, hogy a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a vállalatok kezdeményezésére döntött a szakképzésnek az ipar 4.0 (negyedik ipari forradalom) és a megváltozott munkaerőpiac követelményeinek megfelelő megújításáról.

Vajda Attila a globális trendekről elmondta, hogy a csomagolóanyagok piaca átalakul, egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a környezetkímélőbb megoldások, így a műanyagok visszaszorulása magával hozza a papírtermékek kínálatának bővülését.

Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: nagyon fontosnak tartják, hogy az MKIK és az ITM támogatásával egyre több szakmánál indul újra a piaci igényekhez igazodó szakképzés, melyhez a naprakész tudás átadását a piaci szegmensekben vezető cégek biztosítják.

Az érettségi mellett szereznek szakmát

A középfokú oktatásban a papírgyártó és -feldolgozó és csomagolóanyag-gyártó technikusi képzés Dunaújvárosban indul a 2021–2022-es tanévben, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégiumban. A tanulók öt év alatt az érettségi mellett egy szakmát is elsajátítanak. A vegyipari ágazat szakmaterület fogja össze a vegyipari, gyógyszeripari, műanyagipari, gumiipari és papíripari területeket. Marczona Tamás, az iskola igazgatója elmondta: a főleg természettudományi ismeretekre épülő képzések biztosítják, hogy ezen iparágak legkorszerűbb szakmai ismereteit sajátítsák el a tanulók, hogy ezáltal a magas hozzáadott értéket teremtő hazai vegyipar szakember-utánpótlásai legyenek. A direktor hangsúlyozta, hogy a rugalmas szakképzési rendszer biztos jövőt jelent és ígéretet a fiataloknak a helyben boldogulásra, ennélfogva a térség megtartóerejét is növeli.

Borítóképen: Vajda Attila (balról), Pölöskei Gáborné, Piros Mariann, Pocsainé Varga Veronika és Marczona Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában