karácsonyi koncert

2020.12.10. 11:30

A karácsonyi hangverseny is elmarad a jubileumi évben

Már megszoktuk, hogy a karácsonyvárás, az eljövetel, advent, adventus Domini csendjébe mintegy belecsilingelnek a Tücskök. Mert Szekszárdon a sok év során már hagyománnyá vált, hogy ilyenkor, az ünnep előtt a Tücsök Zenés Színpad karácsonyi koncertet ad. Béresné Kollár Éva zenepedagógus-könyvtárossal beszélgettünk.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

Nem lesz karácsonyi koncert pedig Szekszárdon a sok év során már hagyománnyá vált, hogy ilyenkor, az ünnep előtt a Tücsök Zenés Színpad ünnepi műsort ad. Idén a koronavírus ezt is keresztülhúzta. Pedig ebben az évben nem csak a karácsonyt ünnepelhettük volna a Tücskökkel, hanem azt is, hogy most lett 25 éves ez az örökké megújuló énekescsapat. Negyedszázaddal ezelőtt egy vetélkedő után gyűjtötte össze Béresné Kollár Éva zenepedagógus-könyvtáros az énekelni szerető gyerekeket. Ők már felnőttek azóta, de jönnek mindig az újak, a gyerekhangok, akik idén is meghittebbé, kedvesebbé tehették volna ezeket a napokat.

– Terveztük régóta ezt a koncertet – mondja Béresné Kollár Éva –, meghívtuk volna a régieket, akikkel hajdan kezdtünk énekelni, de a koronavírus-járvány miatt már tavasszal sejtettük, hogy ez csak álom marad. Közben – amire hét éven át készültünk – megjelent novemberben két lemezünk, és ezeket is szerettük volna élőben bemutatni a Babits Kulturális Központ színpadán, de nem sikerült.

– Azért az öröm, hogy a lemezek elkészültek.

– Nyáron két hónap alatt vettük fel a számokat a Szekszárd Jazz Quartett stúdiójában, s nemrég kaptuk meg a CD-ket a székesfehérvári gyárból. Ezeket a dalokat férjem, Béres János, mintegy házi zeneszerzőnk írta nekünk hajdan, az évek során. A gyermekcsoport CD-felvételén azok a dalok vannak, amelyeket Jancsi még betegsége előtt írt a Tücskök számára, ennek címe „Vannak még ünnepek”, s ez utal a közelgő karácsonyra is. Az időközben felnőtt korábbi gyerekek számára néhány olyan dal maradt csupán, amelynek szövege alkalmas az ő korosztályuknak, így elővettem Jancsi réges-régen írt dalait, átdolgoztuk, és ezekkel lett teljes a nagyok lemezanyaga, amelynek címe „Hol vagy?”. Együttesünk mindkét felvétellel az ő emlékének adózik.

– Ezek még klasszikus CD-k, de a Tücskök már javában használják az internet kínálta lehetőségeket is.

– Másképpen nem is létezhetnénk, hiszen a járvány miatt nem jöhetünk össze a próbákra sem, viszont az internet összehoz minket. Sőt, tavasszal részt vettünk egy online musicalversenyen is, amelyre amatőr társulatok nevezhettek egy közelmúltban bemutatott előadásuk felvételével, ezen arany diplomát nyertünk. Számunkra is nagyon érdekes volt ez a verseny. Regisztrálni kellett, s aki ezt megtette, mintha élőben ott lenne a nézőtéren, végignézhette a zenei vetélkedőt. Mi is a képernyő előtt ülve izgultuk végig a kétnapos versenyt, még saját szereplésünket is, mintha attól félnénk, hogy valami nem úgy sikerül, mint szeretnénk, pedig tudtuk, hogy amit látunk, látnak mások is, az egy korábbi felvételünk. Most is online készülünk a jövőre. Februárban rendezik a pécsi, hagyományos musicalversenyt, amelyen több énekessel is indulunk. A próbákat interneten tartjuk, látjuk, halljuk egymást, ha kell, sokadszorra is megállunk, és javítjuk a hibákat folyamatosan.

Remények

Reméljük, hogy hamarosan véget ér ez a járvány miatti bezártság, amely miatt negyedszázados jubileumunk sok rendezvényét is törölni kellett. S akkor majd a régi módon éneklünk tovább, és új lemezeinket is be fogjuk mutatni élőben. Most örülünk annak, hogy a karanténos időszak ellenére is volt jó néhány szabadtéri koncertünk a nyár folyamán, módunk volt megmutatni magunkat több alkalommal is. Bánt minket, hogy idén a karácsonyi koncertünk elmarad, de tervezzük, hogy a tavalyi műsorunkból felteszünk néhány részletet a világhálóra – mondta Béresné Kollár Éva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában