múltidézés

2020.12.03. 20:00

Az egykori szépségkirálykisasszony nagymamaként is őrzi fotóit

Egy bátaszéki óvodás kislány hatvan éve szépségkirálynői címet nyert. Ma az ország túlsó végében él. Unokái nemrég találtak rá a nagymama egykori fotójára.

Szeri Árpád

Szépségverseny már hatvan évvel ezelőtt is volt a megyében. Igaz, akkoriban a Tolna Megyei Népújság hasábjain zajlott a megmérettetés, melyen egy és tíz év közötti kisgyermekek indulhattak, szüleik által beküldött fotókkal. A lap 1960. július végétől november végéig több mint ezer kislány és kisfiú portréját közölte. A döntést, azaz a helyezéseket a szerkesztőség az olvasókra bízta: a pálmát az a nebuló vitte el, akinek lapból kivágott fotóját a legtöbben juttatták vissza a Népújság címére. Az eredményhirdetés a november 27-i lapszámban jelent meg. Íme: „A beérkezett, szavazatok szerint olvasóink Bencze Borbála, bátaszéki kislányt tartották a legszebbnek.”

– Ha a szépségversenyre nem is, a megnyert piros kerékpárra jól emlékszem – idézte fel egykori önmagát a nyertes, akinek immár Besenyeiné Bencze Borbála a hivatalos neve. – Boldog voltam, hogy ilyen szép ajándékot kaptam.

Az akkor ötéves Borbálát irodai dolgozó édesanyja nevezte a versenyre, klasszikus beállítású, professzionális portréval. A felvétel nem Bátaszéken, hanem a közeli Baján készült, Bérci László műtermében. Hullámos, világos hajú, nagy szemű kislányt ábrázol, vélhetően piros masnival.

– Ekkor Bátaszéken a Perczel utcai óvodába jártam – folytatta Besenyeiné Bencze Borbála. – Kis társaim nem tudtak a győzelmemről, akkoriban olyan időket éltünk, hogy egy ilyen eredménynek nem volt különösebb jelentősége.

A kislányból nagylány lett, édesanyjával Szekszárdra költözött, és leérettségizett a Garay János Gimnáziumban. Ezután bérelszámolóként dolgozott a megyeszékhelyen, először a Sütőipari Vállalatnál, később a Gemenc szállodában. Férjhez ment, hét évig Budapesten élt, majd második házassága okán Győrbe költözött. Ott lakik immár harminchárom esztendeje. Bátaszékhez azért ma is több szál köti: tartja a kapcsolatot unokahúgával és néhány egykori osztálytársával.

Az unokák felfedezték a fotókat

– Őszintén szólva, meglepődtem ezen a megkeresésen – árulta el Besenyeiné Bencze Borbála, aki egyébként immár nyugdíjas és nagymama. – Az egykori első helyezés nem befolyásolta az életemet. Azért nem is olyan régen, úgy egy hónapja történt valami. Az engem bemutató újság fotóból emlékként ötven darabot őrzök, bekötegelve. Ezekre a kiollózott és bekötegelt felvételekre rátalált két kisunokám. Megkérdezték tőlem, hogy mama, ki ez a szép lány a fotón? Kicsikéim, én vagyok – válaszoltam némileg elérzékenyülve, mert ilyenkor előjönnek az emlékek. És miért vagy az újságban? – hangzott a következő kérdés. Megmondtam nekik: mert indultam egy gyermek szépségversenyen és megnyertem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában