Hétértékelő

2020.12.21. 16:49

Az elszalasztott lehetőségek éve ez Ács Rezső szerint

A helyi adók csökkentése, a hátrányos helyzetben élők karácsonyi csomagjai, a Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola, a tervezett orvosi rendelők, a tudásközpont építése és a város közvilágítása is szóba került hétfőn délelőtt Ács Rezső polgármester elmúlt hetet, sőt, részben az egész esztendőt értékelő sajtótájékoztatóján.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Egy héttel ezelőtt említettem – kezdte tájékoztatóját Szekszárd polgármestere –, hogy még lesz idén egy intézkedésünk a helyi adókkal kapcsolatban. Ezt a hét végén megelőzte egy központi döntés, a miniszterelnök bejelentette, hogy a január elsejétől a kormány felére csökkenti a kis és közepes-, és az egyéni vállalkozások iparűzési adóját. Így most nem lehetséges egyéb kedvezmény bevezetése, s mert Szekszárdon kilencven százalékban mikro-, kis és közepes vállalkozások fizetik az iparűzési adót, most mérjük fel, az intézkedés miként befolyásolja a város gazdálkodását.

A karácsonyi csomagokkal kapcsolatban megemlítette, jónak bizonyult a korábbi becslés, miszerint ötezer kérés érkezik, december 20-ig 5089-en regisztráltak. Negyvenen dolgoznak az ajándékok házhoz vitelén, s a legtöbbet már át is adták.

Szólt arról is a polgármester, hogy a héten Dömötör Csabával, a Tolna megyei Szakképzési Centrum kancellárjával közösen bemutatták a hamarosan megújuló vendéglátó szakközépiskola terveit. A korszerű, felújított, bővített épületbe 2022 első felében költözhetnek vissza a tanulók. Ez az iskola a nemsokára épülő tudásközpont szomszédságában van. A hajdani laktanya területén a megyei könyvtárnak és a megyei levéltárnak is otthont adó tudásközpont építésére a héten zárul a pályázat, s utána indul a kivitelezés.

Ács Rezső a beruházásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az idei év az elszalasztott lehetőségek esztendeje volt. Egy évvel korábban a Modern Városok Program keretében több mint ötmilliárd forintnyi beruházás valósult meg, idén pedig szinte semmi. Dugába dőlt a Szabó Dezső utcai orvosi rendelő építése, viszont szerencsére sikerült két újabb pályázati ablakot nyitni, s van remény, hogy az Éljen Szekszárd frakció megszüntette építkezéstől pár száz méterre, az Allende utcában, s esetleg Szőlőhegyen is épülhet orvosi rendelő. Ehhez a terveket még karácsony előtt kell beadni, s addig már csak egy-két nap van.

A város közvilágításával kapcsolatban a polgármester elmondta, a hivatal még júniusban összeállította a pályázat kiírásához szükséges adatokat, de az Éljen Szekszárd többség nem írta ki a pályázatot, ezért most a pandémia okozta veszélyhelyzet idején kellett intézkedni. Szerencsére minden jól zárult, így nem fordul elő az, amely Esztergomban megtörtént. Ott ugyanis, azért, mert a polgármester és a közgyűlés többsége más színben szerepelt, hosszú ideig nem volt közvilágítás a városban.

Borítóképen: Ács Rezső polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában