Roma fiatalok tehetséggondozása

2020.12.19. 11:30

Együttműködik az egyetem és a nemzetiségi önkormányzat

Szepesi László

Forrás: KPVK

Együttműködési megállapodást írt alá prof. dr. Szécsi Gábor dékán, Becze Bianka, a Tolna Megyei Egészséges Iskolák és Diákjakért Alapítvány kurátora és Gyarmati Gábor a Szekszárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán, Szekszárdon. A cél a tehetséges, hátrányos helyzetű roma fiatalok segítése, hogy közülük minél többen kerüljenek be a felsőoktatásba.

A négy pilléren álló programban van a tehetségműhely, amelynek lényege, hogy a tehetségesebb roma fiatalokat bevonják az egyetem keretein belül működő tehetségprogramokba, segíteni őket, hogy megtalálják a nekik megfelelő területeket.

A másik egy képzési tanfolyamcsomag, ebben a továbbtanulni akarókat kommunikatív képességeikben erősítve, vagy önismereti tréningekkel is képeznék.

A harmadik arról szól, hogy a meglévő pedagógusképzési programokba kulturális érzékenyítési elemeket, esetleg romológiai tanulmányokat építenek, hogy azok a fiatalok, akik érdeklődnek a téma iránt, vagy ilyen területen kívánnak dolgozni, megfelelő ismeretekhez jussanak.

A negyedik pillér pedig egy olyan eleme a programnak, amelyben elsősorban a családtagokat kívánják megnyerni, hogy a tehetségesebb roma fiatalok a család felől is megfelelő támogatást kapjanak, így motiváltak legyenek a továbbtanulásra.

Egy ilyen program eredményessége is rávilágíthat arra, hogy a jövő felsőoktatását a társadalmi, gazdasági, kulturális problémákra nyitott intézményi gyakorlatnak kell meghatároznia – hangsúlyozta az aláírást követően Prof. Dr. Szécsi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában