gyász

2020.12.04. 13:33

Elhunyt Tóth Ferenc, a megye nyugalmazott kormánymegbízottja

Elhunyt Tóth Ferenc, Tolna megye nyugalmazott kormánymegbízottja – közölte lapunkkal Fülöp János, Fadd polgármestere. Mint hozzátette, halálát a koronavírus okozta.

Szeri Árpád

Forrás: MW-archívum

Fotó: Makovics Kornél

Tóth Ferenc 1950. december 30-án született Faddon. Közgazdaság-tudományi egyetemet végzett, dolgozott a faddi termelőszövetkezetben, a helyi nevelőotthonban és Szekszárdon, a KÖJÁL-nál is. 1990 és 1994 között Fadd polgármestereként, 1994 és 1998 között a község alpolgármestereként tevékenykedett. 1998 és 2014 között országgyűlési képviselő, 2011 és 2014 között Tolna megye kormánymegbízottja volt. Felesége, Deák Erzsébet kémia-fizika szakos középiskolai tanár. Ferenc nevű gyermeke állatorvos, András bölcsész.

Lapunk tavaly tavasszal, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje Polgári Tagozat kitüntetés átvételekor készített vele terjedelmesebb interjút. Egyebek mellett elmondta, hogy az 1990-es évek igen izgalmas időszakot jelentettek számára is, de nem kevésbé volt jelentős az ezt követő országgyűlési képviselői pályafutása sem, mely 1998-tól 2014-ig tartott. Egymás után négyszer választották meg Paks és körzete parlamenti képviselőjének.

Tóth Ferenc a kitüntetéssel tavaly tavasszal Fotó: Makovics Kornél / MW-archívum

Az akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter felkérésére vállalta 2011-től a kormánymegbízotti tisztet. „Új munkakörömben támaszkodhattam a hivatal dolgozóira, és a minisztériumból is kaptam segítséget” – tekintett vissza ezen tevékenységére. „Az első időszak a tanulással telt, de azután később kiépítői lehettünk például a kormányablakoknak. Abban a szellemben, amit miniszterelnök úr úgy fogalmazott meg: az ügyfél az első.” 2014-ig tartó kormánymegbízotti munkájának értékeléséhez beszédes adalék a kitüntetés odaítélésének indoklása: „Tolna megye fejlesztésében, valamint a helyi közigazgatási rendszer átalakításában vállalt jelentős szerepe elismeréséül”.

Lapunknak azt is megemlítette, hogy nyugdíjasként idejét részben az olvasásnak kívánja szentelni, nagy kedvelője volt például az orosz klasszikusoknak is. Az olvasás mellett a sport és a zene volt a hobbija.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában