szép mesterség

2020.12.14. 11:30

Fura szerszámokkal készül a toronysüveg

Másképp néz a templomtornyokra Ócsai Sándor, mint mások. Szakmai szemmel. Több mint ötven új toronysüveget készített már a 66 éves mester, és százon felüli azoknak a száma, amelyeket javított. Most Kocsolán dolgozik.

Wessely Gábor

Fotó: Szerző felvétele

– Milyen szakma kell a toronysüveg-készítéshez?

– Mindenféle, mert összetett a feladat – mondja Ócsai Sándor. – Én kőműves, díszmű-bádogos és ács is vagyok, de némi statikai tudásom, tervezői rálátásom is van, mert időnként olyan ötletekkel is megkeresnek, amihez nem biztos, hogy adottak a feltételek annál a toronynál.

– Hány toronnyal volt dolga?

– Újat több mint ötvenet készítettem, a legemlékezetesebbek közé tartozott a közelmúltban a bátaszéki, a cibakházi és a szarvasi. Kisebb-nagyobb javítást több mint százat elvállaltam már. Nemrég tettem fel egy csúcsdíszt (keresztet) a pécsi székesegyház egyik tornyára, ami viharkárt szenvedett.

– Hogyan került erre a pályára?

– Apám is templomokat javított, csak ő homlokzatokat. Mi, gyerekek állandóan ott szaladgáltunk körülötte, s ahogy nőttünk, be-besegítettünk. Aztán én ott ragadtam.

– Hányan foglalkozhatnak ilyesmivel Magyarországon?

– Vannak, akik csinálják, de ezt nem csak csinálni kell. Az ilyen építménynek lelke van, úgy kell hozzáállni. Részfeladatokat, bádogozást, ácsolást vállal néhány ügyes kezű kolléga, viszont nálam komplex a szolgáltatás. Ennél a kocsolai süvegnél is a teljes rekonstrukciót megoldom: a hagyományos, fakötéses, csapos, faszeges ácsmunkától, a lemezelésig.

– Mikorra lesz kész?

– Körülbelül háromhetes munka van még hátra. Elképzelhető, hogy még az idén befejezem, de lehet, hogy csak tavasszal, mert hidegben a lemeznek igen erős akarata van, és nem szeretek vitatkozni az anyaggal. Le kell majd szedni az ideiglenes tetőt a csonka toronyról, s feltenni az új sisakot. Az is időigényes.

– Elég furcsa, speciális szerszámokkal dolgozik. Mik ezek?

– A lemez sem hétköznapi, a megmunkálásához használatos dolgok sem azok. Deckfogó, borítóvas, salejzni, lemezvágók. Ilyenkor fel kell melegíteni az anyagot, hogy megmunkálható legyen. Erre szolgál ez a hajszárító kinézetű eszköz, ami hatszáz fokos levegőt állít elő. Százhúsz négyzetméter bonyolult, íves felületet kell beburkolni, úgy, hogy ha felemelik a helyére, ott 150-200 évig kiállja az időjárás viszontagságait. A kereszt 38 méter magasan lesz.

– Ennél magasabban is járt már…

– Persze, sokszor. A bátaszéki templomnál az ötvenméteres toronyfalazatra került a harmincméteres süveg. Néhány fel-leszaladgálástól megment a modern technika, a drón, ami segít szétnézni odafönn, de azért minden templomnál megvan a kilométerem.

– Elégedettek szoktak lenni a munkájával?

– Tudtommal igen. Egyszer, amikor az egyik süvegem elkészült, egy riporter megkérdezte a műszaki ellenőrt, hogy mivel segítették a mester munkáját. Azt felelte, nem aggattunk, hagytuk dolgozni. És nekem ez elég. Még 66 évesen is csinálhatom, ami örömmel tölt el. A Teremtőnek ez nem nagy valami, de emberi léptékkel mérve bizony az! A legcifrább háztető sem ragadja meg úgy az emberek figyelmét, mint egy szép, új toronysüveg.

A látszólag néma szerkezet

Ócsai Sándor 1954-ben született Farmoson. Ráckevére nősült 1975-ben, és azóta ott él. Két fia és öt unokája van. Vállalatnál soha nem dolgozott, világéletében önálló iparos volt. Toronysüvegek készítését és javítását végzi, országszerte. Tolna megyében is dolgozott több templomnál: a kurdinál, a bátaszékinél s most a kocsolainál. Foglalkozik ugyan a visszavonulás gondolatával, de folyamatosan keresik újabb s újabb feladatokkal. Az unokái is kérik, hogy folytassa még, különben kitől fogják megtanulni ezt a ritka, szép mesterséget?

Mélyen vallásos. Vallja: „Jézus nemcsak azért áldozta fel magát, hogy elvegye a bűnt, hanem hogy újjáteremtse az ember természetét, és alkalmassá tegye, hogy Isten jelenlétébe lépjen.” Ő toronysüvegeket teremt újjá, szaktudással és hittel. „Képviseld azt, amit hiszel, és a hitedet hirdeti a munkád, a látszólag néma szerkezet.”

Borítóképen: Háttérben a csonka torony, előtérben a készülő új süveget mutatja Ócsai Sándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában