sajtótájékoztató

2020.12.10. 17:20

Összeférhetetlenség a Babits Kulturális Központ élén

Szepesi László

20201123 Szekszárd Hét értékelő a szekszárdi polgármesteri hivatalban. Fotó: Kiss Albert KA Tolnai Népújság Képen: Ács Rezső Szekszárd polgármestere

Fotó: Kiss Albert

Törvényességi felhívás érkezett a héten az önkormányzathoz – kezdte csütörtök délután tartott rendkívüli sajtótájékoztatóját Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.

A Tolna Megyei Kormányhivatal vezetője, dr. Horváth Kálmán megyei kormánymegbízott a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény alapján összeférhetetlenséget állapított meg. Eszerint az Éljen Szekszárd frakció többségű közgyűlés által kinevezett Mácsik Henrietta nem töltheti be a Babits Kulturális Központ megbízott igazgatói tisztét, ugyanis ő az önkormányzat Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottságának is tagja. A törvény szerint pedig a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja nem lehet a helyi önkormányzat által alapított gazdasági társaság legfőbb szervének tagja.

A polgármester elmondta, mint a veszélyhelyzet idején a közgyűlési jogkörben eljáró polgármester, és megteszi az összeférhetetlenség feloldásához szükséges lépéseket. A megbízott igazgatóasszonnyal, egyben bizottsági taggal le fog ülni, s kér tőle egyértelmű állásfoglalást, hogy melyik tisztségéről mond le. Az idő sürget, mert a Tolna Megyei Kormányhivatal kezdeményezése szerint az összeférhetetlenségi eljárás eredményéről január 10-ig kell tájékoztatást adni.

Megjegyezte, Mácsik Henrietta korábban kijelentette, az igazgatói poszt betöltését legfeljebb január végéig vállalja, de, ha hamarabb találnak megfelelő személyt, ő visszalép.

Megkérdeztük a közgyűlés Éljen Szekszárd frakcióját vezető Bomba Gábor képviselőt is. Szerinte a kormányhivatalnak korábban, már 15 napon belül jeleznie kellett volna az összeférhetetlenséget. Egyébként – folytatta – két ügyvezető van kinevezve külső bizottsági tagként, a másik a pénzügyi bizottság külső tagja. Mácsik Henrietta csak ideiglenesen lett kinevezve, addig, míg a pályáztatás elindul. Sajnos eddig nem írtak ki pályázatot.

Ács Rezső elmondta, kerestek, és találtak egy olyan szakembert, aki tartósan vezetheti majd a kulturális intézményt, őt a holnap tartandó sajtótájékoztatóján mutatja be.

Borítóképen Ács Rezső, Szekszárd polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában