szülinapos szervezet

2020.12.15. 17:30

Rotary Club segíti az ifjú tehetségeket

A Rotary célja immár 115 év óta a barátság ápolásán keresztül hasznosnak lenni mások számára. Ezt vallják a rendszerváltás után, 22 éve megalakult, szekszárdi – a megyében ezidáig egyetlen – Rotary Club tagjai.

Szepesi László

2020.01.18 Szekszárd, Rotary szervezet jótékonysági bált rendezett Szekszárdon a Művelődési házban. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél (archív)

Néhány hete írtunk arról, hogy a szekszárdi gyermekotthon lakóit egy speciális kert készítésével segítették, hogy ott a fiatalok maguknak majd zöldséget termeszthessenek. Az ötlet gazdája B. Kiss Magdolna, a Rotary Club ifjúsági szolgálatait végző tagja volt, tőle megtudtuk, hogy ez csak kis része volt a fiatalokat segítő munkájuknak.

Korábban elsősorban a tehetséggondozással foglalkozó csoportokat, közösségeket támogatták, vagy iskolákon, egyesületeken keresztül juttatták el a támogatást a kiemelkedő egyéni teljesítményt nyújtó fiatalokhoz. Így viszont nehezen tudták azok életútját követni, és látni, hogy a segítségük mennyire hatásos. Ezért tavaly a soros elnöki tisztet betöltő Kiszler Gyula javaslatára újragondolták a támogatási gyakorlatot, rendszert, s úgy döntöttek, egyéni pályázatot írnak ki szekszárdi középiskolások számára.

A cél most is az volt, hogy segítsenek néhány olyan kiemelkedően tehetséges helyi fiatalnak a fejlődésükben, akik körülményeik miatt nem tudják ehhez a szükséges feltételeket megteremteni. Így akarnak a klub tagjai megfelelni a világ legnagyobb tekintélyű civil szervezete, a Rotary céljának: a barátság ápolásán keresztül alkalmat találjanak arra, hogy hasznosnak legyenek mások számára.

Várták a valamilyen területen kiemelkedően teljesítő, de hátrányos helyzetű fiatalok pályázatát, ugyanis a Rotary értékrendjében első helyen áll, általánosan meghatározó szempont, a karitatív, jószolgálati munka. Felkerestek minden szekszárdi középiskolát, de tavaly még nem volt túl nagy híre ennek a lehetőségnek a diákok körében, s csupán négy pályázat érkezett, ám azok figyelemre méltóak voltak.

Végül két pályázót támogattak. Egyikük Herceg Olivér, az I. Béla Gimnázium tanulója, aki környezettudományi kutatómunkájával már korábban is komoly elismertségre tett szert, több országos helyezést ért el a kutató diákok versenyein. Viszont nem volt számítógépe, s csak az iskolában lévőn tudott dolgozni.

Kutatási témája a szekszárdi dombvidék csapadék okozta talajeróziójának vizsgálata volt, s ebben a „rotaryánusok” egy szoftverekkel felszerelt, minőségi laptoppal segítették. Vélhetően ez is hozzájárult ahhoz, hogy azóta Olivér elnyerte a Magyar Hidrológiai Társaság Sajó Elemér díját. A másik támogatott diák egy ifjú hölgy, Puskás Letícia volt a Csapó Dániel Technikumból. Ő a Nemzetvédelmi Egyetemre készül, és neki a felvételhez szükséges előzetes képesítések megszerzéséhez adtak támogatást.

Idén három kategóriában, a tudományterületek, a művészetek, és sport témakörökre bontva írták ki a pályázatot, és a pályázati alapot is 600 ezer forintra növelték. A kiírásra már a korábbinál sokkal többen, hat iskolából, tizenketten jelentkeztek. A napokban lezárult ennek a pályázatnak az elbírálása is, de csak később hirdetnek eredményt, vagyis hogy ki a három győztes és a további két pályázó, aki kisebb összegű támogatást kap a Rotarytól.

A Rotary-bálok bevétele jelentősen növelte a támogatási alapot

A járványhelyzet miatt valószínű, hogy nem tudják a korábban tervezett formában, a januári jótékonysági est közönsége előtt átnyújtani a nyereményeket, de keresik erre az alkalmat. Egyébként ez a jótékonysági est a Rotary-bál lenne, amelynek bevétele a korábbi években jelentős mértékben növelte a támogatás alapjául szolgáló összeget. Januárban a pandémia miatt nem lesz, de a szekszárdi Rotary Club tagjai továbbra is megfelelnek annak az alapelvnek, amelyet Paul Harris, chicagói ügyvéd 1905 februárjában, három társával, a Rotary eszméjeként lefektetett: az önzetlen segítőkészség és a cselekvő humanizmus a mindennapi életben.

Borítóképünkön: Idén januárban, a Rotary-bálon adta át Kiszler Gyula elnök a támogatást Herceg Olivérnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában