ünnep

2020.12.06. 09:30

Szent Miklós, az első Mikulás

TN

Forrás: Shutterstock

Hagyomány Decemberben a világ nagyon sok országában gyermekek milliói várják a Mikulást. Van, ahová karácsonykor, nálunk december 6-án, Miklós napján, azaz ma érkezik a piros ruhás Télapó.

Legtöbbször kabátot, nadrágot és csizmát visel, de nem ritka, hogy földig érő köpenybe burkolózik. Olyan viszont valószínűleg még nem volt, hogy maszkot kellett viselnie.

A gyermekeket megajándékozó kedves és jóságos Mikulás eredete a messzi múltban keresendő. Időszámításunk szerint 350 körül halt meg Myra városának püspöke, akit Miklósnak hívtak. Az egyik legenda szerint egy alkalommal Miklós egyik szomszédja, aki a nagy szegénység és nyomorúság miatt képtelen volt eltartani családját, kényszerűségből nyilvánosházba akarta adni három lányát. Mikor Miklós erről tudomást szerzett, egy éjszaka a nyitott ablakon át egy pénzzel tömött erszényt dobott a szomszéd szobájába. Innen ered a mikulás napi ajándékozás hagyománya, amely nagy valószínűséggel a pandémiát is túléli.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában