Gyász

2021.01.23. 18:19

Elhunyt Kis Pál István szekszárdi költő

Wessely Gábor

Fotó: W. G.

Kis Pál István halálhírét felesége adta hírül a közösségi portálon: „Kedves Barátok, Rokonok, Ismerősök! Mélységes fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett Férj, Barát, Apa, Após és Nagyapa Kis Pál István, Kipi tegnap este, 2021. január 22-én feladta küzdelmét a betegségekkel szemben és eltávozott e földi világból, nagy űrt hagyva maga után. Búcsúztatásáról később intézkedünk.”

Kis Pál István, a Tolna megyei kulturális élet meghatározó alakja Budapesten született 1951-ben. Elektroműszerész végzettséget, majd magyar-népművelés szakos diplomát szerzett. Szekszárdon 1984 óta élt. Népművelőként 25 évet dolgozott, ideszámítva újságírói, lapszerkesztői, tévéstúdió-vezetői életszakaszát is. Igazgatta a Babits Mihály Művelődési Házat, szerkesztette a Dátum című első ellenzéki napilapot, alapító szerkesztője volt a Szekszárdi Vasárnapnak, és első stúdióvezetője a Szekszárd Tv-nek. Aztán váltott, és tanítani kezdett. Magyartanárként 1998-tól, 2011-es nyugdíjba vonulásáig dolgozott.

Megjelent 11 könyve: Mirtuszlevelek Bakkhosz szekszárdi kertjéből (2000), Négyszemközt az Úrral (2002), In Baccho et Venere (2005), Lanovkadodzsem (2007), A misztériumtól a színházig (2009), Pofonok és pofonok (2010), Rekviem (Tamási Gábor fotóival, 2012), A vidám borisszák (2013), Szögek a diófában (2014), Bíborkóló (2016), Áldva pásztor a korttyal (2017).

Portréfilmet forgatott – operatőr kollégáival ‒ 14 Tolna megyei kötődésű íróról: Illyés Gyuláról, Lázár Ervinről, Baka Istvánról, Mészöly Miklósról, Csengey Dénesről, Ordas Ivánról és másokról, továbbá kilenc Mészöly-díjasról. Utolsó napjaiban is dolgozott még – Pomsár Tamással és Gacsályi Józseffel – egy nagy Mészöly-filmen, az író születésének századik évfordulója kapcsán. Munkásságát egyebek mellett megyei Príma-díjjal és Közjóért-díjjal ismerték el.

Házasságából két gyermeke született, s volt már három unokája is. Tevékeny alkotó ember volt, nagy űrt hagyott maga után. A Kipivel tavaly készült interjúnkat itt olvashatják.

Borítóképünk: Kis Pál István dolgozószobájában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában