Feszültebbek az emberek a járványhelyzet miatt

Hogyan viseljük a szabályozott életet járvány idején? A kérdésre Kitanics Márk klinikai- és mentálhigiénés szakpszichológus adott válaszokat.

Brunner Mónika

20191120_Szekszárd_Kitanics Márk klinikai szakpszichológus előadása az egyetemi karon_Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Kitanics Márk először is hangsúlyozta, hogy új ember senki nem lesz a koronavírus-járvány miatti szabályozások, megváltozott életritmus miatt. Ám az emberek viselkedése a vírus kezdete óta változik. Legtöbbjük egyre feszültebb, idegesebb. Ezért nőtt az agresszív cselekmények száma, drasztikusabbá váltak a bűncselekmények, és romlott a közlekedési morál.

– A viselkedésbeli változások azért következnek be, mert a családi és társas kapcsolatok elszegényednek, beszűkülnek, és jellemzővé válik az elmagányosodás. Sokan dolgoznak home office rendszerben. Ők nem tudnak csak a munkára koncentrálni, szétszórtabbá válik a figyelmük. Hazánkban megszokottá vált, hogy a hosszú hónapokig tartó, megfeszített munkát néhány hét nyaralással, kikapcsolódással lehet kipihenni. Ez mostanra már nem olyan egyszerű – mondta Kitanics Márk klinikai- és mentálhigiénés szakpszichológus, hozzátéve: az egzisztenciális szorongások, a felvett hitelek miatt a félelem, a feszültség folyamatosan jelen van. Muszáj alkalmazkodni, azonban nem lehet olyan gyorsan átállni egy-egy újabb járványügyi szabályozás szerinti életvitelre.

A szakértő azt tanácsolja, hogy egyrészt továbbra is meg kell szűrni a közösségi oldalakon található információkat. Másrészt nyugodtan lehet használni az online felületeket.

Lehet törekedni arra, hogy építsük a rokoni, baráti kapcsolatokat. Online kapcsolatokat tarthatunk ismerősökkel, hogy elkerüljük az elmagányosodást, amellyel az erős szorongás és depresszió is megjelenhet. Az egyéni sporttevékenységek, futás, kocogás is megfelelő arra, hogy magunk mögött hagyjuk a feszültséget, és kilendüljünk a depresszióból.

– A végtelen türelem, amire a leginkább szükség van ahhoz, hogy valahogy átvészeljük a járványügyi állapotokat. Felesleges azon aggódni, hogy mikor lesz vége a pandémiának, mert ez csak felőrli az idegrendszert. Inkább arra kell gondolni, hogy az oltások bevezetésével, a vírus kiszorításával lassan visszatérhetünk a régi életünkhöz – tette hozzá.

Gyilkost is vizsgál

Kitanics Márk igazságügyi szakértői tevékenysége 2006-ban kezdődött. A Tolna és Baranya megyei rendőrségnek dolgozott, majd Somogy megye egyes kapitányságai is hozzá kerültek. Dombóvári és szekszárdi tűzoltók pszichés alkalmassági vizsgálatát végezte. Mostanra az ország egész területén kirendelhető igazságügyi pszichológus szakértőként tevékenykedik. A hatóság kirendelései alapján bűncselekmények elkövetőit és bűncselekmények sértettjeit vizsgálja, beleértve a gyilkosságok elkövetőit is. Országos, nagy nyilvánosságot kapott ügyekben is eljár.

Borítókép: Kitanics Márk munkájáról gyakran tart előadásokat. Képünk a szekszárdi egyetemi karon készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában