felvételi

2021.01.21. 17:30

Itt az idő, most kell a választott iskolába beadni a jelentkezést

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium hat, a dunaföldvári Magyar László Gimnázium két osztály indít.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

A bonyhádi gimnázium a 2021–22-es tanévben hat osztályt indít: egy nyolc évfolyamost nyelvi előkészítővel, egy hat évfolyamost, egy egy plusz négyéves Arany János Tehetséggondozót és három négy évfolyamost.

Az egész országban most hétvégén írják meg a negyedikes, a hatodikos és a nyolcadikos diákok a központi felvételit (szövegértés, matematika). Ennek eredményét több gimnázium is kéri (és számítja be) a felvételikor. Egyébként ennek megírása még nem jelentkezés, lehet csak simán egy érdeklődés a diák aktuális tudásáról, képességeiről.

Február 19-ig kell jelentkezni a kiválasztott középiskolákba, és azok különböző képzéseire. Ezt a nyolcadikosoknak az általános iskolájuk az osztályfőnökök koordinálásával végzi, a kicsiknek meg a szülők kezdeményezik felvételi eljárás keretében. (Elérhető a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program egyéni jelentkezők számára.) Csak elektronikusan kitöltött lapok érvényesek. Ezeket a lapokat kell postára adni, és eljuttatni a győri felvételi központba és a középiskolákba is.

Vannak iskolák, melyek ezek után szóbeli meghallgatásokat is szerveznek. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban ez február 27-én lesz. Előre meghatározott időpontokra, beosztással fognak érkezni, elkerülendő a torlódást.

Márciusra beküldik a kialakított ideiglenes rangsort. Ennek ismeretében a diák és a szülő változtathat az iskolák és a képzések sorrendjén.

– Szerintem felesleges, mindenki az álomhelyét hagyja elöl, és így tovább, hiszen minden gyermeknek tovább kell tanulnia – véli Andorka Gábor, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgatója. A központ április 23-ig véglegesíti a rangsort. A középiskolák április 30-ig értesítik a tanulókat és szüleiket az eredményről.

– A nyílt napokat idén minden iskola offolta, felkészítést mi személyesen tartottunk, illetve tartunk még, mivel lesz szóbeli – nyilatkozta Andorka Gábor.

Rugalmas a dunaföldvári gimi

A dunaföldvári Magyar László Gimnáziumra családias, elfogadó légkör jellemző. Az alacsonyabb tanulói létszám előnyeit a felzárkóztatásban, a tehetséggondozásban, illetve a tanulói személyiség megismerésében is hasznosítani tudják; mindenkire odafigyelő nevelő-oktató munka folyik a középiskolában. Általános tantervű osztályok vannak. Három idegen nyelv (angol, német, orosz) közül választhatnak diákjaik. A 2021–22-es tanévre tervezett induló osztályok: a négy és a hat évfolyamos képzés. A négy évfolyamos képzés felvételijéről a hetedik év végi és a nyolcadik félévi osztályzatok alapján döntenek. A hat évfolyamos képzés valamennyi tantárgyból kedvezőbb tananyag-elrendezést tesz lehetővé, s a hat év során több idő jut a szaktárgyakon belüli elmélyülésre, a törzsanyagból való kitekintésre. A jelentkezők rangsorának kialakításakor az ötödik év végi és a hatodik félévi jegyeket veszik figyelembe, nyilatkozta az intézményvezető, Fehérné Keserű Katalin.

Az írásbeli felvételit szombaton írják a diákok

Január 23-án tíz órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a kilencedik évfolyamra, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával rendezik meg.

A kilencedik évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 62 ezren jelentkeztek; a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin több mint 8100-an, a nyolc évfolyamoson több mint 5200-an vesznek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak.

A vizsgázók számára úgy kell ülőhelyet biztosítani, hogy tartható legyen a legalább 1,5 méter védőtávolság, ennek érdekében egy teremben legfeljebb tíz ember tartózkodhat. Minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani, továbbá a felügyelő tanároknak kötelező, a vizsgázóknak ajánlott a védőmaszk viselése.

Azok a felvételizők, akik a január 23-i vizsgán alapos indokkal nem tudnak részt venni, a január 28-i pótló írásbelin vizsgázhatnak. Idén a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel még egy pótidőpontot jelöltek ki: a február 5-i alkalmon kizárólag azok vehetnek részt, akik jelentkeztek a vizsgára, ám – igazoltan – az előző két vizsganap egyikén sem tudtak megjelenni valamilyen elháríthatatlan ok miatt.

A 2020–2021-es tanév felvételi eljárásában 535 középiskola (negyvennyolc százalék) határozta meg egy vagy több feladatellátási helyén, hogy a hozzájuk jelentkezők előzetesen részt vegyenek a központi írásbeliken. A vizsgával kapcsolatos további információk az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók.

Rátz Tanár Úr Életműdíj huszadszor

Huszadik alkalommal adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat év végén, a természettudományos oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkájának elismeréseként. A mai napig így összesen 152, matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító tanár nyerte el a 1,5 millió forinttal járó elismerést. A Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanárok a példái annak, hogy ma is nevelnek szakmájuk iránt elhivatott magyar pedagógusok nemzetközi szinten is elismert tudósokat. Bővebben: https://www.ratztanarurdij.hu

Borítókép: Óra a bonyhádi Petőfi gimnáziumban. Itt hat osztály indul a következő tanévben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában