külhoni magyar diákok

2021.01.28. 07:00

Jó tanuló, jó sportoló címet nyertek

Jó tanuló, jó sportoló diákok pályáztak hat országból. A díjazott fiataloknak gratulált Potápi Árpád János államtitkár is, aki bejelentette: idén is kapnak támogatást a határon túli magyar iskolák.

Tolnai Népújság

2019.11.13 Szekszárd, Elszórtan élő magyarság 0. napi találkozója volt Szekszárdon a Bodri Pincészetben. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Virtuális műsor keretében hirdette ki a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a külhoni magyar iskolások számára meghirdetett Jó tanuló, jó sportoló felhívás eredményeit.

A Külhoni Magyarok Youtube csatornán élőben közvetített eredményhirdetés megnyitóján Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott: 2020 a nemzeti összetartozás és az erős magyar közösségek éve volt, amely keretében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága felhívást hirdetett külhoni magyar fiatalok számára Jó tanuló, jó sportoló címmel. A cél az volt, hogy megtalálják azokat a határon túli magyar fiatalokat, akik a tanulás mellett valamely sportág területén is kimagasló eredményeket értek el.

Összesen kétszáznegyvenhét külhoni magyar fiatal nyújtotta be a jelentkezését. Erdélyből százötvenkilenc, Vajdaságból negyven, Felvidékről harminchat, Kárpátaljáról nyolc, Horvátországból és Muravidékről pedig két-két pályázat, illetve jelölés érkezett. A pályázók között a legnépszerűbb sportág a labdarúgás volt, de sokan jelentkeztek a sí, a tenisz, az atlétika, a jégkorong, az úszás és a karate területén elért kiváló eredményekkel is.

Az államtitkár elmondta: a pályázatok rendkívül magas számára való tekintettel úgy döntöttek, hogy egy régióból nem csak egy, hanem több nyertest is hirdetnek, akik mind 100-100 ezer forint értékű nyereményben részesülnek. Összesen tizenkilenc pályázó nyert, akik közül öt erdélyi, négy felvidéki, négy vajdasági, négy kárpátaljai, egy muravidéki és egy horvátországi fiatal.

Potápi Árpád János bejelentette, hogy 2021 a nemzeti újrakezdés éve, amelynek keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság több mint 170 millió forinttal támogatja a külhoni magyar általános és középiskolásokat. Közel 100 ezer forint értékű sportszercsomagot juttat el több mint ezerötszáz Kárpát-medencei iskolába, ezzel is hozzájárulva a gyerekek mindennapi sportolási lehetőségeinek bővítéséhez.

Nyertesek birkózástól úszásig

Erdély: Antal Csongor, jégkorong, Gyergyószentmiklós; Fángli Henrietta, úszás, Marosvásárhely; Kozman Kriszta, kosárlabda, Kézdivásárhely; Pál Krisztián, sí, Csíkszereda; Vass Brigitta, úszás, Kolozsvár.

Felvidék: Dóczi Boldizsár, karate, Bodrogszerdahely; Hegedűs Réka, birkózás, Dunaszerdahely; Vörös Dominik, labdarúgás, Dunamocs; Bielik Kevin, úszás, Komárom.

Vajdaság: Lengyel Kevin, birkózás, Magyarkanizsa; Kővágó Levente, kajak, Bezdán; Orosz András, asztaltenisz, Temerin; Pék Zalán, birkózás, Zenta.

Kárpátalja: Ráti Márk, küzdősportok, úszás, Ungvár; Garanyi Sándor, birkózás, Beregszász; Ryba Anasztázia, sí, Munkács; Balog Virdzsínia, labdarúgás, Beregszász.

Horvátország: Micheli Máté, brazil jiu-jitsu, harcművészet és küzdősport, Várdaróc.

Szlovénia, Muravidék: Kepe-Buda György, labdarúgás, Lendva.

Az online műsorban a díjazottaknak Karakas Hedvig Európa-bajnok magyar cselgáncsozó, a 2020-as év női sportolója is gratulált.

Borítóképünk: Potápi Árpád János bejelentette, hogy 2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában