januári fagy

2021.01.16. 07:00

Kutya hideg lesz, gondoskodjunk az állatokról

A szőlőnek, a gyümölcsfáknak, az őszi vetésű növényeknek nem árt a kemény januári fagy, de haszonállataink és házi kedvenceink most nagyobb odafigyelést igényelnek.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Kifejezetten hideg, szeles idő várható a következő napokban, sőt az előrejelzések szerint mínusz 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet vasárnap és hétfő hajnalban. Dr. Gabi Géza szekszárdi agrár­mérnök szerint utoljára 2017-ben volt hasonlóan hideg a január, akkor egész hónapra vetítve a napi átlaghőmérséklet mínusz 4 fok volt. Január közepén pedig több hajnalban is mínusz 13 fokot mértek.

Abban az évben korán jött a tavasz, március végén már 25-26 fokos volt a meleg. Áprilisban nem volt már fagy, szépen termett a sárgabarack, nem fagy­tak el a virágok, mint tavaly, amikor egész télen alig volt hideg, de április 2-án, pont a kajszi virágzása idején mínusz 6 fokot mértek hajnalban Szekszárdon.

Az általunk megkérdezett mezőgazdasági gazdálkodók is azt mondták, inkább januárban jöjjön a hideg, amikor még semminek nem árt. A mínusz 15 fokban sem sérül meg a szőlővessző, nyilván ilyen hidegben – mínusz 2-3 fok alatt – senki nem metszi a szőlőt, a januári fagyok a gyümölcsfáknak és a szántóföldi növényeknek sem ártanak. Ugyanezt mondták az állattartó gazdák is. A juhoknak, lovaknak, szarvasmarhának nem árt a hideg, az állatok napközben szeretnek kint mozogni, éjszakára pedig több almot kapnak, hogy ne fázzanak meg.

Más a helyzet kedvenceinkkel, a cicákkal és a kutyákkal, melyek leginkább a lakásban, vagy a teraszon töltik a napjaikat. Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt javasolja, hogy a nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget és szélvédett kuckót.

Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni. Ne feledjük el azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye. Mindennap szánjunk időt a velük való sétára, játékra.

A lakásban tartott kutyákra a hidegben a gazdik gyakran ruhákat adnak. Ez amolyan divathóbortnak tűnhet, az öltöztetésnek azonban fontos szerepe is lehet. Az udvaron tartott kutyákról se feledkezzünk meg. A hideg ellen védő kutyaház a kutyánál csak kicsit kell, hogy nagyobb legyen. A túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A ház legyen hőszigetelt, belül szőnyeggel, rongyokkal béleljük ki.

Borítóképünk: Az intenzív mozgás ilyenkor még fontosabb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában