Magunkon kívül másokat is védeni kell

Kálóczi Andrea számára nem kérdéses, hogy beoltatja magát a koronavírus elleni vakcinával. A RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Szekszárd intézményvezetője ennek megokolását távolabbról kezdte.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

– Véleményem szerint a járvány előhozta azokat a rejtett, személyes félelmeket, amik az egyénre jellemzőek, ami kinek-kinek a sajátja – mondta Kálóczi Andrea. – Ki attól félt, hogy nem lesz mit ennie, ki attól, hogy nem lesz lélegeztetőgép és így tovább. Másvalaki lehetőségként élte meg, például többet lehet otthon, többet olvashat, kertészkedhet, nekifoghat rég tervezett tennivalóinak. Akadt, aki tragédiaként élte meg, s nem tudott mit kezdeni a felszabaduló idővel. Saját magunkról kaphattunk képet arra nézve, hogy veszélyhelyzetben hogyan reagálunk. Talán nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezzel az információval mit kezdünk, változtatunk-e, és ha igen, hogyan? A változtatás lehetősége egyébként most itt van, a szérum érkezésével.

Ezért, amint intézményi szinten megkaphatjuk a védőoltást, kérni fogom saját magamnak is. Nem vagyok epidemiológus, nem vagyok jártas járványügyi kérdésekben, nem értek a fertőző betegségekhez. Viszont nem kérdőjelezem meg azt, amit a hozzáértő járványügyi szakemberek a tudományos eredményekre alapozva mondanak. Ugyanúgy megadom nekik a bizalmat, mint amikor én is megkapom, amikor hozzám jön valaki segítségért!

Borítóképen: Kálóczi Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában