Paks II. projekt

2021.01.13. 11:30

Nukleáris képzést indít a pécsi műszaki kar

A Paks II. programhoz kapcsolódóan a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara szakirányú továbbképzéseket indított 2020 februárjában, és már szervezi a következő évfolyam indítását 2021 februárjára.

Kalmár Klaudia

Automatikusan generált description

Fotó: Beküldött kép

Az új atomerőmű működtetéshez több száz nukleáris szakember munkájára lesz szükség. Ezért a Paks II. programhoz kapcsolódóan a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara atomerőművi üzemeltetési szakmérnök és atomerőművi üzemeltetési szakember szakirányú továbbképzéseket indított tavaly februárban, és már szervezi a következő évfolyam indítását 2021 februárjára.

A szakirányú továbbképzések célja olyan szakmérnökök, szakemberek képzése, akik alapszintű ismeretekkel rendelkeznek az atomerőmű technológiai folyamatairól, átlátják az atomerőmű rendszereit, az üzemeltetés folyamatát, tisztában vannak a nukleáris biztonság alapjaival és az atomerőmű biztonságos működtetésével. A képzésre többféle alapképzésben megszerzett mérnöki diplomával, illetve mesterképzési szakok elvégzése után lehet jelentkezni. A szakemberképzésre alap- vagy mesterképzésen szerzett fizikus vagy vegyész oklevéllel rendelkezőket is várnak.

– A speciális képzéssel a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán a nukleáris iparhoz kapcsolódóan már több évfolyammal is indított, szintén speciális nukleáris környezetvédelmi szakmérnök és nukleáris környezetvédelmi szakember szakirányú továbbképzések sora bővült. A végzett szakmérnökök, szakemberek a felépülő új atomerőműben alkalmasak lesznek az atomerőművi technológiai folyamatok üzemeltetése során fellépő egyszerűbb feladatok megoldására, az atomerőmű üzemeltetéséhez kapcsolódó egyszerűbb vezetési, irányítási, szervezési és hatósági feladatok ellátására – hangsúlyozza dr. Kovács Anita tanszékvezető.

Térítésmentes a képzés

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán 2021 februárjában újra elinduló két féléves, levelező tagozatú képzések – az első évfolyamhoz hasonlóan – adott létszámig térítésmentesen végezhetők el. A képzésre a jelentkezések folyamatosan beadhatók, a jelentkezési határidő 2021. január 20. A képzésen megszerzett ismeretek a nukleáris ipar számos területén hasznosíthatók.

Borítókép: Már tavaly elindult a pécsi műszaki karon az atomerőműves szakemberek képzése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában