útfejlesztés

2021.01.21. 20:00

Öt tonna hideg aszfaltot használtak fel kátyúzásra

Az elmúlt hetekben Tolna megyében kátyúzási munkálatokat végzett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. többek között Dombóvár belterületén, Alsónána környékén, Bölcske-Madocsa térségében, valamint a Paks-Nagydorog összekötő úton. A munkálatok során öt tonna hidegaszfaltot használtak fel, tájékoztatták lapunkat.

Brunner Mónika

Kátyúznak Jakabszállás és Kunszállás között A Magyar Küzút Nonprofit Zrt szakemberei burkolatjavítást végeznek

Forrás: MW

Fotó: Banczik Róbert

A burkolathibák legnagyobb része a téli időszakban alakul ki, ez egy könnyen megérthető fizikai folyamat. Ha a csapadékvíz bejut a burkolatba, a hideg évszakban fagyási és olvadási ciklusokon megy keresztül. A kemény hidegben a beszivárgott vízből keletkezett jég szétfeszíti az aszfaltot és az így végül burkolathibákat okozhat – ismertette a Magyar Közút. Az elmúlt időszak csapadékos időjárása, a nappali plusz hőmérsékletek és az éjszakai fagyok miatt újabb burkolathibák keletkeztek. Általánosságban közölték, hogy a téli időszakban csak ideiglenes javítási munkákat tudnak végezni hidegaszfalt felhasználásával, ugyanis ilyenkor a melegaszfalt keverő telepek többsége zárva van.

A téli útüzemeltetési időszak alatt Tolna megye közútjain viszonylag kevés burkolathiba keletkezett, ezek javításai az egyes utak úthálózat szerinti szerepe alapján, ütemezetten történnek. Vagyis első körben a forgalmasabb főutakon, majd az alacsonyabb forgalmú mellékutakon avatkoznak be, figyelembe véve azt, hogy javítási munkákat csak száraz időben, tartósan nulla fok feletti hőmérséklet esetén tudnak végezni.

[embed]]

A tartósabb és hatékonyabb burkolatjavítási munkák elvégzésére tavasztól őszig van lehetőség. A kezelésükbe tartozó, ezeregyszázhuszonegy kilométernyi Tolna megyei közúthálózatot folyamatosan ellenőrzik útellenőreik, illetve a társszervek. A közlekedők jelzései alapján a veszélyes burkolathibákat haladéktalanul javítják vagy jelölik a közlekedésben résztvevők számára. A kialakuló, de a forgalom számára nem veszélyes burkolathibákat pedig a már jelzett sorrendben ütemezetten javítják.

Az országos, így a tolna megyei közúthálózaton, a téli időszak alatt végzett üzemeltetési és fenntartási munkákkal kapcsolatos részletes információk a Magyar Közút hivatalos honlapján elérhetőek. A téli üzemeltetési időszakban dolgozó munkatársaik tizenkét órás váltott műszakokban dolgoznak, vagyis 0–24 órás szolgálatot biztosítanak a téli hónapokban. A műszakváltások reggel nyolc és este nyolc órakor történnek.

Úthálózatok sokasága

A Magyar Közút mintegy harminckétezer kilométernyi országos közúthálózat üzemeltetési és fenntartási feladatait látja el. Kivétel a koncessziós autópálya-üzemeltető cégekhez tartozó M5-ös és M6-os autópálya. 2018 tavaszától a főutakkal párhuzamos lakott területen kívüli és az országos kerékpáros törzshálózat lakott területen kívüli kerékpárútjainak üzemeltetése is hatáskörükbe tartozik. Így mintegy ezer kilométernyi szakaszt vettek át üzemeltetésre a helyi önkormányzatoktól. Minden más – mintegy száznegyven ezer kilométernyi út – önkormányzati kezelésben van. Budapesten nem illetékesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában