ünnepi szertartás

2021.01.06. 18:45

Pécsi püspökké szentelték Felföldi Lászlót – videó!

Szerdán beiktatták hivatalába a pécsi székesegyházban a nyolcvanötödik pécsi püspököt, Felföldi Lászlót.

Zsigmond József/BAMA.hu

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Rengeteg autó állt már délelőtt a pécsi székesegyház előtti téren. A bazilikát ünnepi díszbe öltöztették, egy középkorú férfi meg is kérdezte az arra haladó papoktól, hogy milyen esemény lesz. „Ma lesz az új pécsi püspök, Felföldi László püspökké szentelése, beiktatása és ahogy látja, még a nap is kisütött” – válaszolták mosolyogva.

Az egyházmegye életében nagy esemény a püspökszentelés, és az még inkább emeli pompáját, ha az ünnepi szertartásra az adott városban kerül sor. Pécsen utoljára Virág Ferencet szentelték püspökké 1926-ban a pécsi székegyházban, így tehát kilencvenöt évet kellett várni, hogy hasonló nagy esemény történjen. A koronavírus miatt csak meghívott vendégek vehettek részt a beiktatáson, ahol egyházi és világi vezetők voltak jelen, többek között Kövér László az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

– Az eddigi munkádból sokan megérezhették, hogy találkoztál Krisztus szeretetével. Itt, a pécsi egyházmegyében papok és hívek egyaránt várják, hogy tovább add ezt a szeretetet – mondta a püspökbeiktatási szertartást vezető Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

A közel háromórás beiktatás fénypontja az evangéliumos könyv, a gyűrű, a mintra és a pásztorbot átadása volt az új egyházi vezetőnek, majd megszólaltak a székesegyház harangjai.

„Megismertük a szeretetet”

Felföldi László új pécsi püspök beszédében megköszönte elődje, Udvardy György veszprémi érsek közel tízéves áldozatos munkáját, és ígérte, igyekszik minden erejével, tudásával folytatni az elkezdett munkát. Megemlítette, hogy még minden ismeretlen számára, mindennel most ismerkedik. Az új főpásztor 1961-ben született Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Geszteréden. 1986. június 21-én szentelték pappá Újfehértón, Egerben szolgált, majd a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke és a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa lett. Ferenc pápa 2020. november 18-án nevezte ki pécsi püspökké. A főpásztor jelmondata: Megismertük a szeretetet.

A Pécsi Egyházmegye élőben közvetítette az esemény Youtube-csatornáján, a videó nálunk is visszanézhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában