Nébih

2021.02.25. 09:30

A lejárt zöldkönyvek továbbra is érvényesek

Mauthner Ilona

2020.05.06. Szekszárd Fülöp Tamás kiskert tulajdonos permetezéshez készül. Fotó:Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Megyénkben is több száz kisebb-nagyobb gazdálkodó rendelkezik úgynevezett zöldkönyvvel, melynek birtokában bizonyos növényvédő szereket megvásárolhatnak a szaküzletekben. A koronavírus-járvány hatásaira való tekintettel a növényvédelmi hatóság a 2020. november 4. napját követően lejáró zöld- és fehérkönyveket a veszélyhelyzet megszüntetését követő 180 napig még érvényesnek tekinti.

A Covid–19-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrend és veszélyhelyzet következtében egyelőre nem indulnak el az I. és II. kategóriájú növényvédő szerek vásárlási, forgalmazási és felhasználási engedélyéhez szükséges továbbképzések. Mivel a továbbképzések nem indultak el, a növényvédelmi hatóság a 2020. november 4. napját követően lejáró engedélyeket – a lejáró személyi okmányokhoz hasonlóan – a veszélyhelyzet megszüntetését követő 180 napig még érvényesnek tekinti. A tavaly tavaszi veszélyhelyzet idején lejárt, de a 30 nappal kitolt érvényességi időn belül meghosszabbított igazolványok szintén érvényesek. Fontos azonban, hogy a tavaszi veszélyhelyzetet követően, de november 4. előtt lejárt okmányok lejártnak minősülnek – figyelmeztetett a Nébih.

Az engedéllyel rendelkező személynek ötévenkénti vagy folyamatos szakmai továbbképzésen kell részt vennie. A továbbképzések többségét a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szervezi. A továbbképzés szakmai ismeretanyagának elsajátítása nem vizsgaköteles, ugyanakkor a továbbképzés óráinak legalább 90 százalékán részt kell venni. Ez vált most lehetetlenné. Alapesetben a növény- és talajvédelmi igazgatóság a továbbképzésen való részvételt igazoló tanúsítvány alapján az érvényességi időt bejegyzi az engedélybe, melyet hatósági bélyegzővel is igazol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában