tippek

2021.02.06. 11:30

A tudatalattink még ősemberi szinten van, mindent elköltene

Újévi fogadalomként sok embernél megjelenik a pénz jobb beosztásának szándéka, aztán elmegyünk a boltba, meglátunk valamit a kirakatban vagy az interneten, és már nem is emlékezünk többé arra, hogy nem így akartuk folytatni. Nagyon fontos lenne azonban gyermekkortól kezdve gyakorolni az előre gondolkodást, a beosztást.

Mészáros Ilona

Forrás: Shutterstock

Sajnos az iskolában sem tanítják a helyes pénzkezelés módszereit és a legtöbb családban a hitelfelvétel módozatainak sokféleségét örökítik át. Tudományos kutatások foglalkoznak a pénzkezeléssel, de a mindennapi életben kevesen alkalmazzák az egyetlen alapvető szabályt: költs kevesebbet, mint amennyit keresel. A meggazdagodás egyetlen titka a pénzügyi tanácsadó szerint a megtakarítás. Nehéz ezt kivitelezni, hiszen az érzelmeink vezérelnek minket. Ezért fontos jó szokásokat kialakítani, minél fiatalabb korban, hiszen ekkor még nem rögződtek a rosszak. A megtakarítások is jó szokásokkal együtt gyarapodnak. Bemutatok párat ezekből, ha már néhány embernek segít, az is siker. Nem tűnik nagy horderejű döntésnek, ha minden este a zsebünkben, pénztárcánkban lévő aprót bedobjuk egy perselybe. A tudat­alattink még ősemberi szinten szorgalmazza, hogy mindent azonnal használjunk fel, hiszen ki tudja mit hoz a holnap. Ezt az atavizmust írja fölül ez a kis szokás. Így tudjuk átprogramozni a tudatalattinkat, elhitetni magunkkal, hogy lehetséges félretenni pénzt. Valami pozitív célt fontos kitűzni, utazást, bútorvásárlást, vagy ami boldoggá tenne minket.

Másik fontos dolog, hogy mindig bevásárlólistával menjünk boltba. A reklámok az érzelmeinken keresztül megvezetnek, és megvetetik velünk azt, amire nincs szükségünk. Sok gyakorlás kell ahhoz, hogy tényleg csak azt vegyük meg, amit fölírtunk a listára.

Talán a legnagyobb körültekintést, előzetes tájékozódást az adósság vállalása követeli meg. A hitelfelvétel ugyanis nagymértékben, és akár több évre, évtizedre is befolyásolhatja jövőbeni anyagi helyzetünket. Hitelfelvételkor hamarabb költjük el a pénzünket, mint ahogy azt összegyűjtöttük volna. Az ősember tudatalattink azt nem akarja figyelembe venni, hogyha hitelből vásárolunk, terveink megvalósítása jóval többe kerülhet, mintha előzetesen takarékoskodtunk volna. A hitelt terhelő, egy évre számított szinte valamennyi költséget és kamatot tartalmazza a Teljes Hiteldíj Mutató, ismertebb nevén THM. A korábbi években sajnos sokan megtapasztalták, hogy törlesztőrészlet váratlanul nagyot emelkedhet. Nézhetjük az egész falat eltakaró tévét, csak az áramot nem tudjuk kifizetni később, ami működtetné. Ezért fontos, hogy ne hallgassunk a tudatalattinkban élő ősemberre.

Otthon is spórolhatunk a fűtéssel, a mosással, sőt a zuhanyzással szintén

A falak utólagos szigetelésével igen sok pénzt megspórolhatunk, hiszen olcsóbbá válik a fűtés. Azt viszont talán kevesebben veszik figyelembe, hogy kis odafigyeléssel a fürdőszobában is megakadályozható a felesleges energiahasználat. A zuhanyozáshoz például negyedannyi energia szükséges, mint a fürdéshez. A víztakarékos vécétartállyal is pénzt lehet megtakarítani. Egy hagyományos tartály egy öblítésnél nyolc–tizenkét liter vizet zúdít le. Ez egy kétgyermekes családnál akár 100–300 liter vizet is jelenthet naponta. Ugyanígy jelentősen csökkentheti a család energiafogyasztását az is, ha a mosógépet vagy a mosogatógépet csak akkor használják, amikor tele van. Mosás közben a hőmérsékletet sem kell túl magasra állítani.

Jó tudni, hogy az energiatakarékos izzók negyedannyi áramot fogyasztanak, mint a hagyományosak.

Ugyanilyen hasznos, ha az ember nem hagyja készenléti állapotban elektromos készülékeit, hanem a „be/ki” főkapcsolót áramtalanítja. Egy átlagos tévé energiafelvétele negyven százalékát akkor fogyasztja el, amikor senki nem is nézi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában