aparhant

2021.02.22. 09:30

Életveszélyessé vált, lebontják a régi házat

Az aparhanti önkormányzat a Kossuth utca 47. szám alatt található életveszélyessé vált épület bontási munkálatairól tájékoztatta a lakosságot.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

A bontási munkálatok kivitelezését az időjárási körülményektől tették függővé. Felhívták a lakosság figyelmét: az érintett útszakaszon a megszokotthoz képest óvatosabban közlekedjenek, valamint kérték türelmüket a munkálatok befejezéséig.

Lapunk az önkormányzattól azt a tájékoztatást kapta, hogy az épület tulajdonosai hatalmazták meg őket a bontás elvégzésére. Azonban azt is jelezték, hogy részletes információkat nem tudnak adni a bontással kapcsolatban.

Ezt az aparhanti, Kossuth utca 47. szám alatti romos házat bontják el (Beküldött kép)

Egy szakmai oldal beszámolója szerint a házbontás költségeit több tényező is befolyásolhatja: minél nagyobb és magasabb a lebontani kívánt épület, annál tetemesebb lehet a bontás költsége.

A könnyűszerkezetes, főként fából készült házak esetében a munka gyorsabb és minden szempontból kímélőbb lehet, mintha az épület téglából vagy kőből, netán betonból épült volna. Utóbbi esetekben a bontás bonyolódik, a folyamat tovább tart, ezzel együtt a költségek is növekedhetnek. Számít az is, hogy újrahasznosítják-e a bontás során keletkezett törmelékek egy részét vagy egyenesen a hulladéklerakóba szállíttatják. Utóbbi az olcsóbb, hiszen az újrahasznosítás magába foglalja az oda-vissza szállítás, a törmelékek bevizsgáltatása és az engedélyeztetése költségeit is.

Egy könnyen megközelíthető és jól járható utakkal körbevett házhoz könnyebb kivinni a munkagépeket. Az épületek bontásának költségeit emellett a munkagépek száma és típusa is befolyásolhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában