Mecénás Díj

2021.02.16. 07:00

Némedi Pétert ismerte el a megyei önkormányzat

Egy csendes filantróp, aki romantikát lát a borkészítésben, elszántan töri az utat a kosárlabdasikerekért, és a képzőművészeti alkotásokban látja meg a szépséget. Bemutatjuk a Bazsonyi Arany Mecénás Díj idei birtokosát, Némedi Péter Jánost.

Tóth Róbert

Fotó: Beküldött kép

A Szekszárdon élő Némedi Péter február elsején, a civilek napja alkalmából vehette át a Tolna Megyei Önkormányzat – a civil szféra önzetlen támogatóinak megjáró – mecénás díját.

Az indoklás szerint: az Atomerőmű KSC Szekszárd élvonalbeli női kosárlabdacsapat felvirágoztatásáért, a helyi művészet és művészek önzetlen patronálásáért, és különböző, segítségre szoruló csoportok jótékonysági programok által való áldozatos támogatásáért.

A nyilvánosságot lehetőség szerint kerülő szekszárdi vállalkozó inkább csendben szeret segíteni, azonban a megye elismerése okán több ismerőse is felkereste.

Örömmel gratuláltak neki, hiszen az őt ismerő emberek úgy gondolják, hogy a legjobb helyre került a díj. Több oka is van, miért vélekednek így. Pétert sokan az Atomerőmű KSC Szekszárd női kosárlabda egyesület háza tájáról ismerik. Szabó Noémi, a klub szakmai és sportigazgatója úgy nyilatkozott róla, mint a KSC megmentőjéről.

Történt ugyanis, hogy a kosarasok egy időben rendkívül válságos időszakot éltek; gazdaságilag mélypontra zuhantak. Ha akkor nem oldódott volna meg a finanszírozás, s nem egy új vezetői szemlélet szerint folytatják a menedzsmentet, akkor talán sosem kezdődhetett volna meg az egyesület, benne az NB I-es csapat felívelő pályája. Mindez természetesen Némedi Péter érdeme – mondta el Szabó Noémi.

A sportegyesület támogatása azonban nem az egyetlen jó ügy, amit a mecénás felkarolt. Imre Péter szobrászművész már több alkalommal felkereste Pétert, s legutóbb Theater című szobra volt a téma. Az alkotás köztéri felállításában – és természetesen a kapcsolódó költségek okán – kérte a segítséget.

Némedi Péter vállalta a patrónus szerepét, akárcsak az Alisca Bau Zrt. vezetője, Korcsmár István, aki egyébként korábban már kiérdemelte a megyei önkormányzat mecénásdíját. A két támogatónak köszönhetően tehát elhárultak a pénzügyi akadályok a szobor felállítása elől, melyet egyébként a Garay térre, a Német Színház elé terveznek. A Theater-projekt kapcsán vélte úgy Korcsmár István, hogy a Bazsonyi Arany Mecénás Díjra terjeszti fel Pétert.

– Jobban megtalálom ezekben a mondanivalót, mint egy versben, énekben vagy operában – jelentette ki a képzőművészeti alkotásokról Némedi Péter. Valószínűleg ez az oka annak is, hogy a népszerű, Péter által megálmodott Gyűszűbirtok Kerámia Borműhely boltjának fala is telis-tele van festményekkel. Persze a birtok udvarán több kültéri faragvány mellett egy modern, újraértelmezett totem­oszlop is helyet kapott.

Borítóképünkön: Némedi Péter az elismerés átvétele után. Jobbján a megyei önkormányzat elnöke, Fehérvári Tamás, balján Orbán Attila alelnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában