Hajdan

2021.02.08. 15:30

Szicíliába utazott a bogyiszlói népi együttes

„Ezen a héten történt” sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Összeállította: Szeri Árpád

Forrás: TN-archívum

60 ÉVE a Palánki Mezőgazdasági Technikum kihelyezett osztályt nyitott Tengelicen. „Az első osztályba negyvenöten iratkoztak be. Az iskola megnyitóján részt vett Hosnyánszky János, a tengelici Petőfi Tsz Kossuth-díjas elnöke, s a tsz vezetőség nevében ígéretet tett arra, hogy a technikumban tanuló szövetkezeti parasztoknak fizetéses szabadságot biztosít a szövetkezet.”

60 ÉVE tíz külföldi ország ötvenféle bora érkezett Szekszárdra, a megyeszékhelyen megrendezendő nemzetközi borversenyre. „Vannak például szovjet, csehszlovák, albán, izraeli, török, görög, ausztrál borok és így tovább.”

60 ÉVE lapunk a február elsején, 95 évesen elhunyt Csók István festőművészt méltatta. „A megyével határos Sáregresen született, s gyakran megfordult Sárszentlőrincen, ahol a húga élt. Itt húzódott meg 1944 nyarán is, amikor sok tájképet festett a Sióról, a sárszentlőrinci tájról. De sokszor megfordult a Sárközben is.”

50 ÉVE az utolsó simítások zajlottak az épülő tolnai textilgyáron. „Az új gyárépület mintegy 180 méter hosszú lesz, s benne szövőcsarnok, árutisztító, hengertároló, javítóműhely, továbbá írező és előkészítő műhely, fonalraktár, kazán- és klímagépház kap helyet.”

50 ÉVE a közelgő budapesti vadászati világkiállítás a Gemencre is ráirányította a figyelmet. A Tolna megyei Idegenforgalmi Hivatal közölte, hogy a rendezvény idejére „800 svájci és 500 svéd turista részére máris lekötötték szerződésileg a gemenci kirándulást.”

50 ÉVE a szekszárdi rádiósklub tagjai francia nemzetközi versenyen vettek részt. Négy év tükrében „a legjobb eredményt ezúttal érték el: 120 külföldi állomással létesítettek összeköttetést, köztük algériai, Martinique-i, Comore-szigeti amatőrökkel.”

35 ÉVE „döntés született a Sárköz mintegy negyvenezer hektáros területének vízrendezéséről. (...) A programban szerepel az is, hogy a Szekszárd-Báta csatornát mélyítik, korszerűsítik a bátai szivattyúállomást. A történelmi borvidéken a termőtalaj védelmét szolgáló munkát végeznek el.”

35 ÉVE vízközműtársulat szervezése kezdődött Kétyen. „Az előzetes felmérés szerint a lakosság 86 százaléka vállalja a viszonylag magas, 30 ezer forintos érdekeltségi hozzájárulást az egészséges ivóvíz érdekében.”

35 ÉVE Szicíliába utazott a bogyiszlói népi együttes. „Két hetet töltenek Olaszországban, és részt vesznek az Agrigentóban megrendezésre kerülő nemzetközi néptáncfesztiválon.”

25 ÉVE „Angela Merkel német környezetvédelmi miniszter élesen bírálta a Greenpeace környezetvédelmi szervezetet, amiért tiltakozó akciókat szervez a nukleáris fűtőelemek Magyarországra szállítása ellen. »A Greenpeace látványos megmozdulásaival félelmet akar kelteni a lakosságban, pedig a paksi erőmű valóban a biztonságos atomlétesítmények közé tartozik« – jelentette ki.”

25 ÉVE elődöntőkkel vette kezdetét a Bogár István emlékére szervezett Cinegemadár Tolna megyei népdaléneklési verseny. A megmérettetésre mintegy 180 produkciót neveztek be, ez közel 600 résztvevőt jelent.”

A Cinegemadár szekszárdi elődöntőjének sárpilisi résztvevői Fotó: TN-archívum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában