Víz világnapja

2021.03.22. 17:42

A csapvíz mellett szólnak az érvek!

Nemcsak a víz világnapján, március 22-én érdemes figyelmünket a legegészségesebb szomjoltó felé irányítani, hiszen a víz az élet alapja.

Munkatársunktól

2021.03.21 Szekszárd. A víz világnapjára készült illusztrációs fotó. A képen Makovics Alex létható. Fotó:Makovics Kornél

Forrás: MW-illusztráció

Fotó: Makovics Kornél

Csak a megyeszékhelyen évente száz tonna PET-palackos ásványvizet vásárol a lakosság. A fogyasztók átlagosan nyolcvan forintot költenek egy liter palackos vízre, holott a csapvíz ára a szennyvízkezelés árával együtt is egy forint alatt marad. De más előnyei is vannak.

A vízszolgáltató cégek által megtisztított, iható csapvíz 0-24 órában rendelkezésre áll a lakásunkban, akár a tizedik emeleten is. Nem kell boltba menni érte, nem kell hazacipelni, nem kell aggódni, hogy keveset vettünk belőle, és éppen a lehető legrosszabb pillanatban fogy ki.

Annak érdekében, hogy a csapvizünk a nap huszonnégy órájában tiszta és egészséges legyen, a szolgáltatók és az egészségügyi hatóságok sokféle különböző – fizikai, kémiai, mikrobiológiai, bakteriológiai és radiológiai – vizsgálatnak vetik alá a csapvizet nap mint nap.

Az is nyilvánvaló, hogy a csapvíz fogyasztásának környezetvédelmi hatása is van, hiszen a PET-palackokat össze kell gyűjteni, szeméttelepre szállítani, a műanyag az élővizekbe is bekerülhet.

Az ember napi átlagos vízszükséglete 2,5-3 liter, amit részben ivóvízzel, illetve különböző folyadékokkal, részben élelmiszerekkel juttatunk a szervezetünkbe.

A csapvíz minden olyan összetevőt tartalmaz, amelyre a szervezetnek szüksége van, míg némely palackozott vizet bizonyos betegségben szenvedőknek nem tanácsos fogyasztani. Mindezek ismeretében nem csoda, hogy az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. és a tulajdonosi önkormányzatok a csapvíz fogyasztása mellett kampányolt, és ennek a nagyon fontos ügynek az ízletes szomjoltó mellett tetszetős ivóedényekkel, kancsókkal is igyekezett megnyerni a fogyasztókat.

Nem csoda tehát, hogy egyre többen isszák a vezetékes vizet, a szokások megváltoztatásában pedig gyakran a család legfiatalabb tagjai, a gyerekek mutatnak példát.

A cég egyébként ötvenegy településen szolgáltat, ahol igyekeznek passzívan vagy aktívan elérni az embereket, hogy felhívják a figyelmüket a csapvíz fogyasztásának fontosságára. A szemléletformálás fő célja, hogy a csapvizet fogyasszuk, és ne pocsékoljuk, a vizeinket ne szennyezzük. Így nemcsak a pénztárcánkat, de bolygónkat és egészségünket is védjük.

Nélküle nincs élet a Földön

A víz, vagyis a dihidrogén-mon­oxid – olvasható az internetes Wikipédiában – a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H2O. Színtelen, szagtalan, íztelen, folyékony kémiai anyag.

A megnevezés általában a szobahőmérsékleten folyékony állapotra vonatkozik; a víz szilárd halmazállapotban jég, légnemű halmazállapotban gőz. Élettani, gazdasági és ipari szempontból egyaránt kiemelkedően fontos. Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle. Az emberi test tömegének több mint felét adja.

Ajánlott a napi legkevesebb két liter folyadék elfogyasztása, ez alapvető igénye szervezetünknek. Két-három napnál tovább az orvostudomány mai állása szerint az ember nem élheti túl a vízhiányt.

Borítóképünkön: Ha csapvizet iszunk, azzal védjük egészségünket, bolygónkat, sőt, még a pénztárcánk tartalmát is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában