Közvélemény-kutatás

2021.03.24. 17:30

A fél világot bejárta, de szíve közepe a szekszárdi Kálvária

Ha ismerős jön Szekszárdra közeli, vagy távolabbi vidékről, legtöbben azzal kezdjük, hogy felmegyünk vele a Bartinára. A város feletti dombra, ahonnan ellátni Pakstól Bajáig, sőt, még messzebb, túloldalt pedig nézhetjük a Pannon lankán terebélyesedő szőlőket.

Szepesi László

20210324_Szekszárd_Máté István Szekszárdon a Kálvária kilátónál_Fotó:Mártonfai Dénes_MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Így cseppet sem különleges, hogy egy szekszárdi fiatalember nem csak szerelmese lett ennek a magaslatnak, nevezzük akár dombnak, akár hegynek, hanem terve, vágya, sőt, szent elhatározása, hogy szebbé, kedveltebbé teszi ezt a Babits szerette három keresztet és Kiss István nyolcvanas években felállított Szőlő-szobra közötti hegytetőt.

A fiatalember, Máté István alig két éve érettségizett a Garay gimnáziumban. Utána útra kelt, egy éven át bebarangolta Új-Zélandot. Előbb, hónapokon át dolgozott, napi 10-16 órát, vett egy öreg autót, majd azzal bejárta az Ausztrália és az Antarktisz közötti szigetvilágot, ahogy mondják, pincétől a padlásig megismerte azt.

Mikor hazaért, megint elindult. Kolozsvárott, a Babeş-Bolyai Egyetem hallgatója lett. De pár hónap után a vírus miatt az előadások az internetre kerültek, beindult az e-learning, hazajött, most laptop előtt ülve tanul. Közben pedig tervez, szervez, hogy a Bartinát szebbé, ezzel Szekszárdot kedveltebbé tegye. Mert vallja, Szekszárd kicsi, de fekvéséből adódóan is romantikus város, és úgy érzi, örökre szíve csücske marad.

Korábbi új-zélandi élete, meg kolozsvári hónapjai alatt sok olyan érdekes, átvételre érdemes, hangulatjavító dolgot látott, amelyek itt is javítanák az élhetőséget, a fiataloknak kedvesebbé, kedveltebbé tehetnék a várost.

Így jött a gondolat, hogy a Kálvária kilátót kellene szebbé tenni, ahova a helyiek is, gyakran, akár gyalog, futva, kerékpárral, autóval, vagy a városba érkező rokonokkal, barátokkal, vendégekkel fel-feljárnak. Ott ma a Szőlő-szobor és környezete ez az egyébként kedvelt, s talán legjellegzetesebb pontja a városnak szomorú, sőt elkeserítő képet mutat.

Ezért úgy döntött, ha már a koronavírus miatt itthon kell töltse a tanévet, megtesz minden tőle telhetőt, hogy a Bartina szebb legyen. Ezzel pedig a város még kedveltebb, hogy a jövőben ne elvándoroljanak, hanem inkább Szekszárdra jöjjenek a fiatalok.

A Szőlő-szobor és a Kálvária Kilátó a kezdet, mondja, a változtatásához pedig kell az összefogás. Ezért belevágott egy közvélemény kutatásba. Szerkesztett egy űrlapot, majd feltette az internetre.

Sokan már az interneten megtalálták, s eddig kétezren válaszoltak is a kérdésekre. Így lassan kialakul a kép, hogy mit szeretnének, minek örülnének leginkább a kilátónál a város felett.

Az első kérdések azt firtatták, kell-e a kilátó, s hogy maradjon, újítsák-e fel a viharverte, megtépázott Szőlő-szobrot. Az ugyanis már a rendszerváltás hajnalán nem kis vihart kavart. Kiss István úgy tervezte, épít szőlőlugasból egy katedrálist a város fölé, s mert a munkában sokan segítették, a fémlevelekben beégették a közreműködők, a hegesztők, lakatosok, tanácsi emberek, s a közreműködő pártfunkcionáriusok nevét.

A bimbózó demokráciában ez utóbbi okozott vihart, s vagy a tiltakozó kezek, vagy a viharos szelek le is törték a legtöbb nevek mutató levelet. Jóval később néhányan még a szobrot is le akarták bontani, de most a válaszok kilencven százaléka a felújítás mellett szól.

Még néhány hétig tart ez a közvélemény-kutatás, de már alakul a kép, hogy legtöbben annak örülnének, ha a Bartinán kis park lenne, virágokkal, fűvel, padokkal, tujákkal, javasolják, legyen ott vizes blokk, s amit fontosnak tartanak, több biztonsági kamera, hogy azok visszafogják vandálok romboló vágyait.

Sokan szavaztak úgy, lobogjon ott mindig a nemzeti lobogó, viszont a presszó, étterem ötletét legtöbben elvetették. A kihelyezett távcső sok igenlő szavazatot kapott, főleg, ha lenne mellette kis tábla, térkép, mely mutatná, merre, mi látható. Megoszlanak a vélemények autó ügyben. A válaszolók alig harmada szeretné, ha fenn lenne autóparkoló, a többség a kilátóhoz vezető néhány száz méteres út alján állítaná meg a kocsikat. Más a helyzet a bicikliket illetően, többen javasolják, legyen a hegyen kerékpártároló.

Ezek a tervek, s még jönnek, jöhetnek a javaslatok. Ahhoz, hogy megvalósuljanak, kell majd az összefogás. Máté István azt mondja, van remény. Mert mind a politikai döntéshozók, mind azok, akik tettekkel, pénzzel is segíthetnének, pártolják az elképzeléseket. A Bartina mindenki szívének fontos hely, sokaknak kötődnek hozzá emlékei.

Borítóképünkön: Máté István szívében különleges helyet foglal el a szekszárdi Kálvária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában