portré

2021.03.16. 14:00

Alpakát is etet birtokán a Dharma kiváló énekese

A BÖSZ Hírlevél újabb egyéniséget mutatott be. Bonyhádon érettségizett, három nyelvben is perfekt. Őstermelő és gazdálkodó. Tabló a háborús évekből.

Szeri Árpád

Fotó: Máté Réka

Újabb érdekes írásokkal szolgál az olvasóknak a legutóbbi BÖSZ Hírlevél. A Bonyhádi Öregdiák Szövetség online újságjának vezető anyaga Ritzel Anita – Ani – különleges pályafutásából villant fel részleteket. A Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium volt diákja – derül ki a Terence Hill is a tenyeréből eszik című, Kirchné Máté Réka által jegyzett interjúból – anyanyelvi szinten beszél németül. Perfekt némettudása egyrészt a családi háttérnek, másrészt többéves németországi kint tartózkodásának köszönhető. Emellett megtanult angolul is. Ennek a nyelvnek énekesi karrierjében veszi nagy hasznát. Ritzel Anita már gimnáziumi éveiben fellépett az Amanecida nevű, gótikus metált játszó zenekarban. Később Szegeden, majd Budapesten is tagja lett egy-egy könnyűzenei csapatnak. A fővárosban az angol nyelvű számokkal koncertező Dharma együttest erősíti.

Jelenleg viszont őstermelőként gazdálkodik a Bonyhád mellett található Alsó-Börzsönyben, az egykori Perczel-birtokon, mely már családjuk tulajdona. A váratlan fordulatról ezt mondta az újságírónak: „– A motiváció igazából ott kezdődött, hogy amikor Németországból hazaköltöztem, kerestem az utamat. Abban biztos voltam, hogy informatikával már nem szeretnék foglalkozni, irodában sem akarok dolgozni. Felmerült bennem, hogy bérbeadás helyett elkezdhetnénk saját magunk megművelni a földeket. Akkor még senki nem értett hozzá a családban. Most már vannak gépeink és magunk csinálunk sok mindent. Mikor valakinek azt mondom, őstermelő vagyok, nagyon meglepődnek. Én viszont görgetem a szalmabálát, rohangálok a vetőmagoszsákokkal. Így érzem jól magam.” S vajon miképpen is érte el, hogy Terence Hill is a tenyeréből eszik? A válasz egyszerű, ezt a nevet ugyanis nemcsak a híres filmszínész viseli, hanem a birtokon legelésző alpaka is. Ez a jámbor, finom gyapjút adó, dél-amerikai eredetű teveféle táplálható ilyen közvetlen módon is.

Korabeli fotó, minden addiginál kevesebb tanulóval

Akárcsak a korábbi hírlevekben, a mostaniban is szerepel egy tabló. Ez alkalommal az 1917. év nyolcadik osztálya tekint a korabeli felvételen az utókorra. A javában zajló első világháború miatt ez az esztendő is rendhagyónak bizonyult a bonyhádi gimnázium történetében. Mint azt Filó Tamás írta, a hadakozás „továbbra is a behívó veszélyével fenyegette a VIII. évfolyam tanulóit. A rendelet szerint az érettségi előtt álló, hadba hívott tanulók számára érettségi bizonyítványt kellett adni, így a hagyományos érettségi vizsgára nem kerülhetett sor. A tárgyalt tanévben nyolc alkalommal osztottak érettségi bizonyítványt. Így a tanév végére elkészült tablón minden addiginál kevesebb tanuló szerepelt.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában