portré

2021.03.06. 07:00

Az anyakönyvvezető évfordulói, aki ismert író, újságíró is egyben

Ötven éve költözött Alsónánáról Szekszárdra, és három évtizeden át volt anyakönyvvezető a most 75 éves Sas Erzsébet. Tollforgatóként is ismert, egy időben lapunkban, a Tolnai Népújságban is publikált. Emellett kiállításokat nyitott meg, pódiumműsorokat vezetett, kommunikációt, illemtant tanított, több kötete jelent meg. Születésnapján nem felhőtlen az öröme, ugyanis néhány hónapja megözvegyült.

Wessely Gábor

20210223 Szekszárd Sas Erzsébet szekszárdi író nő 70 éves lett. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság TN

Fotó: Makovics Kornél

Évfordulók. A 75 éves Sas Erzsébet 1971-ben tett anyakönyvvezetői szakvizsgát, és 2001-ben ment nyugdíjba. Megemlítendő még egy dátum, akkor is, ha nem kerek: a MÚOSZ újságíró tanfolyamát 1989-ben végezte el. A képzést Ordas Iván vezette Szekszárdon. Attól kezdve, az anyakönyvvezető tollforgatóként is ismertté vált. Publikált többek között a Tolnai Népújságban, a Szekszárdi Vasárnapban, a Megyei Naplóban, a Tolnai Extrában, a Sikeres Nők Lapjában, a Képes Újságban és a Családi Lapban. Emellett tíz éven át volt egy szakmai újság, a Magyar Temetkezés főszerkesztője. Könyvei is megjelentek.

Alsónánán nőtt fel Sas Erzsébet, az ottani tanácsnál kezdte pályafutását. A megyeszékhelyre már kétgyerekes anyaként került a hetvenes évek elején.

– Az anyakönyvvezetői munkát kezdettől fogva hivatásnak tekintettem – emlékszik vissza. – Az emberélet legfontosabb eseményeivel foglalkozhattam, három évtizeden keresztül. Születés, házasságkötés, haláleset, s mellette a családi jogállás rendezése, névváltozások, hagyatéki ügyek. Ha csak az esketést nézzük: több ezer párt adtam össze.

Ennek és publikációinak, elsősorban sorozatainak (Kávéházi randevú, Randevú egy pohár bor mellett, Mindennapi apróságok stb.) köszönhetően, ma nem tud úgy végigmenni a szekszárdi főutcán, hogy ne találkozna legalább 20–30 ismerőssel. Világéletében társasági ember volt, tíz évig tevékenykedett a Segítő Kéz Női Egyesület elnökeként, mely időszakban számos jótékony akciót szerveztek. A legemlékezetesebb tettük az volt, amikor 11 millió forintot gyűjtöttek egy orvosi eszközre, mely a kórház tüdő osztályára került.

Ám a társasági ember a közelmúltban, magánéletét tekintve magára maradt. Elveszítette a férjét.

– Hosszú, boldog éveket, évtizedeket éltünk együtt – mondja –, minden örömünket, gondunkat megosztva. Az írásaimat először neki olvastam fel, dicsérni is tudott, de a szelíd kritika sem állt messze tőle. Nagyon hiányzik! A gyerekek, unokák, barátok segítenek átvészelni ezt a szomorú periódust. Vigasztalnak. Jó érzés, hogy figyelnek, számíthatok rájuk, és talán még ők is számítanak rám. Ötven éve élek Szekszárdon, s egyre jobban érzem az emberek szeretetét.

Sas Erzsébetnek hét saját kötete jelent meg: Szélben (1994), 50 éves az ÁFÉSZ (1996), Kávéházi randevú I. (1998), Lippai Tamás emlékére (2003), Kávéházi randevú II. (2004), Szembesítés (2006), Áldott gyermekkorom (2014). Van saját weboldala is, a Sastoll, ahol esküvői történeteket ad közre.

Munkásságáért megkapta többek között a Közjóért díjat (2010), Az év tolna megyei újságírója elismerést (2014), és a Magyar Köztársaság Elnökének Ezüst Érdemkeresztjét (1995) Göncz Árpádtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában