Gyermeknevelés

2021.03.10. 14:01

Beszélgetni kell a biztonságról!

Az elmúlt hetekben a Telekom és a Hintalovon Alapítvány nagyszabású kampányának köszönhetően ismét a figyelem középpontjába került a gyermekrablás kérdése, valamint a biztonságos közösségimédia-használat. Ezzel kapcsolatban több szülő kért segítséget szakértőktől.

TN

Forrás: Beküldött fotó

Több ismert ember mellett Tatár Csilla műsorvezető is az Instagram-oldalán osztott meg egy valóban döbbenetes videót arról, hogy egy vadidegen csupán a közösségi médiában elhelyezett posztjaink alapján mennyire sokrétű információt gyűjthet be a gyermekeinkről, amelyeket felhasználva játszi könnyedséggel elcsalhatja a kicsiket.

Kovács Ildikó, önvédelmi szakértő szerint az átütő erejű videónak két fontos tanulsága van: tudatosan kell használnunk a közösségi médiát és meg kell tanítanunk a gyermekeink számára, hogy ne álljanak szóba idegenekkel.

A kicsikkel újra és újra beszélgetnünk kell erről. Tanítsuk meg a kicsinek, hogy például a játszótéren, ha egy idegen gyerek vagy felnőtt megkínálja valamilyen rágcsálnivalóval, azonnal jöjjön oda hozzánk, vagy a tekintetével kérdezze meg tőlünk, hogy szabad-e és csak akkor fogadja el, ha megengedtük neki.

Ugyanígy, ha egy kis mütyürrel, apró játékkal akarja valaki megajándékozni, szintén kérdezze meg, hogy elfogadhatja-e. Fontos, hogy megértse: ha nemet mondunk, nem azért tesszük, mert rosszat akarunk neki, vagy sajnáljuk tőle az apróságot.

Az óvodákban minden szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy ki az a két-három ember, aki a gyermeket elhozhatja az óvodából. Nyomatékosítani kell az óvodapedagógusoknak és a gyermekeknek is azt, hogy kizárólag kikkel léphet ki az óvoda ajtaján.

A gyerek érzi

A gyermekek a zsigereikben érzik, ha valaki furcsa, valami „nem stimmel” egy emberrel. Minden szülő tapasztalta már azt, hogy a gyermek mögé bújik és szorosan átfogja a lábát, ha egy számára nem szimpatikus illető közelíti meg. Elengedhetetlen, hogy a kicsik hallgassanak az ösztöneikre, az ilyen eseteket pedig utólag mindig beszélje meg a szülő és a gyermek. Hagyjuk, hogy elmondja, számára az illető miért nem volt szimpatikus!

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában