Fagykár

2021.03.09. 11:30

Édes termés helyett még keserű csalódás is lehet

Az elmúlt hét végén alaposan lehűlt hajnalban az idő, ami a sárgabarack-ültetvényekben nagy kárt is okozhat.

M. I.

20200404 Szolnok A szolnoki Csomor Mihály mutatja a fagykárt szenvedett sárgabarack fáit a családi házuk kertjében. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Forrás: MW

Fotó: Mészáros János

Szekszárd határában mínusz 7, Szedresnél mínusz 8, Bátaszék határában mínusz 4 fokot, Decs körzetében mínusz 9 fokot mértek vasárnap hajnalban. A fagyzugos helyeken ennél is hidegebb volt.

A múlt évben szinte sehol a megyében nem termett említésre méltó mennyiség kajsziból, akkor az április eleji fagy szüretelte le a termést. Idén érthető, hogy nyugtalanok a gazdák a hideg hajnalok miatt. Valószínű, hogy azokat a korai fajtákat, ahol már virágba borultak a fák, kár érte.

Az ültetvényekben füstöléssel, a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával végzett ültetvényfűtéssel, telepített vagy traktor által vontatott hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek a gyümölcstermesztők, írta az agrarszektor.hu. A modern védekezési ­technológiák akár mínusz hat–mínusz nyolc fokos hőmérsékletig képesek védelmet nyújtani a fáknak.

Jelenleg a kajszibarackot érintheti kár az előre jelzett, fagyosabb időjárás miatt, ám most még korai megjósolni, hogy a tényleges termésmennyiségre ez az időszak milyen hatást gyakorol. A többi gyümölcsfajta, például a meggy-, az őszibarack- vagy az almafák még a téli, nyugalmi állapotban vannak.

A hazai gyümölcsösök jelentős része korszerűtlen: a fajták kevésbé ellenállók az egyre szélsőségesebb időjárásnak, és az ültetvények nagy részén nincs telepítve fagyvédelmi rendszer.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában