építkezés

2021.03.09. 21:42

Ez lesz a Duna huszadik magyarországi hídja

Megkezdődtek a helyszíni munkák a Paks és Foktő közötti leendő Duna-hídnál. A tíz támasz közül két pillér épül a hullámtérben. Az átadásra 2024 közepén kerül sor. Ez lesz a Duna huszadik magyarországi hídja.

Wessely Gábor

Megkezdődtek a paksi Duna-híd kivitelezési munkái. Mint minden beruházási helyszínen, úgy itt is először a földmérők jelentek meg kitűzni a létesítmény helyét és a hozzá vezető út nyomvonalát. Sajnos fák kivágására is sor került, mert a folyót mindkét parton ártéri erdő szegélyezi. Látványosabb építési tevékenység az év közepétől várható. A mederben lévő két pillért ősszel kezdik zsaluzni. A tíz támaszú műtárgy többi pillére a jobb és bal part közelében lévő kisebb szigeteken, illetve az ártér, általában nem víz alatt lévő külső részein lesz. Az alföldi oldalon Foktő közigazgatási területén épül a hídfő. (A legközelebbi város Kalocsa, ezért emlegetik kalocsai hídként is a létesítményt.) A hídavatást, a tervek szerint 2024 közepén tartják.

A részletekről a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től kaptunk tájékoztatást. Eszerint ez lesz a Duna huszadik magyarországi hídja. Hossza 946 méter, az átvezető út kétszer egysávos lesz, s mellette, mindkét irányban kerékpárutat is kialakítanak, biztonsági sávokkal. A híd főtartóit (polinokat) közel 22 méteresre építik, ezekből indulnak ki az úgynevezett tapadóbetétes kábelek, melyek megfelelő módon feszítik a szerkezetet. A mederpillérek a hajózási útvonalon kívül helyezkednek el, ezért a kivitelezési idő nagy része alatt a folyami forgalom zavartalan lehet.

A létesítmény keresztmetszete

Három részből áll majd a híd

A paksi és kalocsai térséget összekötő, 946 méteres műtárgy három részből áll majd. Középen a mederhíd, jobbra és balra a hullámtéri hidak. A három rész különböző megoldású, de egységes szerkezetet alkot. A hullámtéri hidak háromnyílású, acél szekrénytartós gerendahidak lesznek, vasbeton pályalemezzel. A mederhíd támaszközei így alakulnak: 119 méter, 200 méter és ismét 119 méter. A merevítésről 22 méter magas vasbeton pilonok (tartóoszlopok), illetve a belőlük kiinduló kábelek gondoskodnak. Felhasználnak a kivitelezéshez többek között 18440 köbméter szerkezeti betont, 2380 méter vasbeton cölöpöt, 5600 tonna hídszerkezeti acélt. Készül 233 tonna hídkorlát és 1940 méter közúti vezetőkorlát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában