Főpróba a járványt megállító tömeges oltások előtt

Új oltópontok nyílnak Szekszárdon. Szerdától a megyeszékhely lakói nem a háziorvosi rendelőkben, hanem a Babits Kulturális Központban kialakított három oltóponton kapják meg a járvány megfékezéséhez fontos védőoltást. A részletekről ma délután tájékoztatták az újságírókat.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

A szakemberek több helyszín közül választották ki a pandémia miatt zárva lévő kulturális központot, ahol némi átalakítás után három oltópontot rendeztek be, mondta a sajtótájékoztatón Ács Rezső polgármester. Itt elegendő hely van, így – majd, mikor a tömeges oltások elkezdődnek – újabb oltópontokat is nyitva, naponta sok százan kaphatják meg a veszélyes kórtól védő vakcinát.

A város központjában lévő épület jól megközelíthető, autóval, tömegközlekedéssel és gyalog is. A parkolás könnyítése érdekében terveznek forgalommódosító változtatásokat is. Az épületben, az oltóhelyek mellett pedig van elegendő tér, ahol kitölthetik az oltáshoz szükséges kérdőívet, illetve, ahol az oltás után a fél óra kötelező várakozást eltölthetik.

Az oltópont és az oltásra regisztráltakat értesítő call center vezetője, dr. Omacht Erika, megyei házi gyermekorvos kollegiális vezető elmondta, már levették a háziorvosok válláról a teher egy részét azzal, hogy az itteni call centerből hívják telefonon az oltásra jelentkezetteket, szerdától pedig már a háziorvosok rendelőjében nem is kell oltaniuk.

Az oltás egy folyamat, amelyben többen segítenek, mondta. A beléptetést közterület-felügyelők, az oltás előtti adminisztrációt védőnők segítik, s az orvosok – két műszakban – beadják azt a védőoltást, ami jár a regisztráltaknak.

Dr. Papp Zoltán, a háziorvosok megyei kollégiumának vezetője arról beszélt, hogy a kórházi oltópontnál szerzett tapasztalatokat figyelembe véve alakították ki az oltópontot, ahol a nagyobb számban érkező vakcinával a korábbinál sokkal több embert olthatnak be.

Az előkészítés során megnézték a helyiségeket, megbeszélték a szükséges átalakításokat. Például parkettával borították a helyiségekben a padlószőnyeget, mert csak így lehet azokat megfelelően fertőtleníteni, s több szempontra is figyelve megteremtették a feltételeket a biztonságos munkához. Ez szükséges volt, mert a háziorvosi rendelőkben nem lehetett volna eleget tenni a feladatnak, többek között a rendelés hagyományos munkája mellett a kormányhivataltól kapott lista alapján telefonon felhívni a beoltandókat. Itt viszont a kapott segítséggel megoldható a szervezés, az adminisztráció és az oltás.

Papp doktor megemlítette, hogy megyei vezetőként látja, másutt hogyan készülnek a későbbi tömeges oltásra, s példaértékűnek tartja azt az összefogást, amivel itt létrehozták az új oltópontot. Arról is elismeréssel beszélt, hogy az oltások beadásában felajánlották segítségüket a házi gyermekorvosok és a fogorvosok is.

Az oltóközpont kialakításának szervezője, Gyurkovics János alpolgármester elmondta, az első három nap amolyan bemelegítés lesz, próbája a későbbi nagyobb ütemben végzendő munkának. Főpróbának is szánják, hogy később majd zökkenőmentesen dolgozhassanak.

Hangsúlyozta a város lakóinak két fontos teendőjét, egyik, hogy minél többen regisztráljanak, jelentkezzenek oltásra, mert csak így szűnik meg a járvány, a másik pedig, amely az oltás folyamatát illeti: mindenki pontosan a megadott időben érkezzen a Babits Kulturális Központba, ne előbb, hogy ne legyen torlódás, tumultus, és ne is késsen senki, hogy ne okozzon fennakadást.

Kérdésre válaszolva dr. Omacht Erika főorvos elmondta, a háziorvos dönti el, hogy a páciens korának, egészségi állapotának megfelelően ki milyen vakcinát kap. Dr. Papp Zoltán hozzátette, már egy hete oltanak a kínai Sinopharm-oltóanyaggal, az tökéletesen biztonságosnak tűnik, semmiféle kísérőjelenséget, mellékhatást nem tapasztaltak.

A kulturális központban a jelenleg kialakított három oltóponton naponta háromszázan kapják meg a védőoltást. Később, ha kell, újabb oltópontokat is kialakítanak, vélhetően a tempót is lehet fokozni, így a következő hetekben ezrek kaphatják meg a súlyos fertőzéstől óvó vakcinát.

Ács Rezső polgármester elmondta, egyszerűsítendő, gyorsítandó a munkát, a város internetes oldalára, a szekszard.hu-ra felteszik az oltáshoz szükséges kérdőívet, azt onnan letöltve, kinyomtatva otthon ki lehet tölteni, s nem kell az oltóponton ezzel tölteni az időt.

Borítóképen: Gyurkovics János (balra), Ács Rezső, dr. Omacht Erika és dr. Papp Zoltán a tájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában