kiállítás

2021.03.01. 20:00

Gyönyörű a felújított épület, mozgalmas tíz év van mögöttük

Több száz fényképes szabadtéri kiállítással ünnepli felújításának tizedik évfordulóját a tengelici Faluház. A helyszínt a katolikus templom kerítése biztosítja.

Foray Nándor

2021.03.01 Tengelic. Több száz fényképes szabadtéri kiállítással ünnepli felújításának tizedik évfordulóját a tengelici Faluház. A helyszínt a katolikus templom kerítése biztosítja. A képepen (fekete kabátban) Pámer Ildikó művelődésszervező. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az eredetileg 1929-ben épült Faluházat tíz éve újították fel. Gáncs István polgármester ugyanis nem tartotta művelődésre alkalmasnak, és egy időre bezáratta a régi épületet. Pályázat eredménye révén történt meg a felújítás. – Gyönyörűséges szép lett – fogalmazott Pámer Ildikó művelődésszervező, aki hat esztendeje dolgozik az önkormányzati kézben lévő Faluházban.

A templomkerítést ékesítő fényképkiállításhoz Pámer Ildikó szolgáltatta az ötletet, mert mindenképp szerette volna megünnepelni a tízéves jubileumot, zárt térben azonban nem lehet gálázni a koronavírus-járvány miatt. A nyilvános fotógyűjtemény lényege, hogy megmutatja a Faluházon belül általában zajló életet.

A kiállítás címe ennek megfelelően 10 év több száz képen. Pámer Ildikó jó hangulatot tükröző, magáért beszélő montázst készített a Faluház valamennyi eseményéről, mert egyetlen kép egy-egy eseményről nem lett volna elég. A fotók zöme is tőle származik, és a hivatali brigáddal karöltve függesztette ki őket a Faluházzal szomszédos katolikus templom kerítésére.

Külön kedvenceket közülük nem tudna kiemelni, mindegyik fényképnek megvan a maga varázsa, mindre jó szívvel emlékezik. Megemlítette azért a háromnapos karácsonyváró rendezvényeket, amelyeken nagyon sokan szoktak részt venni. Több Kossuth-díjas fellépő is meglátogatta már Tengelic községét, amire szintén örömmel gondol vissza. A Közösségek Hetére mindig pályáztak, amikor volt rá lehetőség. Táborokat is rendeznek, melyekre a testvértelepülések gyermekeit is várják. Idáig minden hónapban előrukkoltak valamilyen fontos, kiemelt programmal.

A tengelici polgárok nagyon örültek a jubileumi kiállításnak, Pámer Ildikó azt látja, hogy sokan megnézik azt. Szerinte többen látják így, mint ha zárt térben helyezkedne el. Előbb-utóbb persze az internetre is felkerül a látnivaló.

A művelődésszervező azt is elárulta, hogy egy bizonyos kör, a „keménymag” nagyon szereti a Faluházat, egyeseket viszont nehéz bevonzani. Bízik benne, hogy ez a kiállítás abban is segít, hogy az ódzkodók felismerjék a tengelici Faluházban rejlő szépségeket, és kedvet kapjanak a részvételhez. Az biztos, hogy a járványhelyzet végét nagy bulival ünneplik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában