megkezdődött a szezon

2021.03.25. 11:30

Itt a tavasz, egyre több sofőr vált nyári gumiabroncsokra

Noha a meteorológiai előrejelzések az elkövetkező néhány napban még nem biztos indokolják, de a téliről nyári gumira váltás időszaka már elkezdődött, hiszen mindenképpen itt a tavasz, jön a felmelegedés. A szervizekben hagyományosan március 15-e jelenti a fordulópontot, e dátum után érkeznek általában az első sofőrök az abroncscserére.

Munkatársunktól

Fotó: Makovics Kornél

A szakértők azt javasolják, hogy amikor a napi átlaghőmérséklet hét fok alá csökken, a biztonságos közlekedés érdekében cseréljük le „télire” az abroncsokat az autónkon. Ha pedig újra e fölé emelkedik, érdemes visszacserélni a nyári szettre. Ennek az az oka, hogy a téli gumi jobban kopik nyáron. Ez a nagyobb tapadás miatt fordul elő, mely miatt megnő az üzemanyag-fogyasztásunk is. Ráadásul a téli gumi nyáron, nedves felületen bizonyítottan rosszabbul viselkedik kanyarodásnál, és a fékút is lényegesen hosszabb.

Az egyik megkérdezett gumiszervizben a napokban már megkezdődött a nagyüzem. – Az a több tízéves tapasztalatom, hogy ügyfeleink „belőtték” maguknak március 15-ét. Ekkortól érkeznek egyre nagyobb számban a műhelyünkbe – válaszolt érdeklődésünkre Péli Henrik tulajdonos. – E szezonnak a számunkra mozgalmasabb része eltart egészen május végéig. Ebben az időszakban a mi szervizünk szinte csak gumicserét vállal, hiszen ez a feladat kiteszi a kora reggeltől késő estig tartó munkaidő részét. A köztes időben abroncsjavítást is vállalunk – mondta a vállalkozó.

A szakembertől azt is megtudtuk, miért szükséges a téli gumiról nyárira való átállás. – A nyári abroncsok keményebb gumikeverékből készülnek. Mintázatuk is nagyobb. E tulajdonságoknak köszönhetően biztosítják a megfelelő tapadást magasabb hőmérsékleten, nagy sebességnél is.

S hogy mi történik, ha nem megfelelő gumikat hoznak?

– Mi ugyan jelezzük az ügyfeleknek, ha rossz állapotban lévő vagy alig használható, kopott abroncsokat szereltetnek fel a kocsijukra, de a kockázatos döntést nekik kell meghozniuk… – tárta szét két karját a szakember.

Sokan választják a négy évszakost

Egyre több járműtulajdonos választja a négy évszakos abroncsokat, amik átmenetet képeznek a téli és nyári gumik között. Ezek mintázata általában a téli és nyári mintázatok keveréke. Ám pont emiatt elmarad a teljesítményük a téli abroncsokétól. – Mint minden univerzális dolog, igazából egyik évszakban sem százszázalékos. Ha valaki sokat jár síelni, akkor inkább vegyen egy jó téli gumit – fogalmazott egy gumiforgalmazó cég ügyvezetője. – Ám azt javaslom, ha valaki ezt a gumit választja, törekedjen arra, hogy minőségit vásároljon.

Nyáron nem ajánlatos téli gumit használni, mert ezek az abroncsok nyári használatban nagyon hamar tönkremennek. Akár egy nyári szezon alatt is le lehet amortizálni egy téligumi-szettet, amit egyébként akár öt téli szezonon keresztül is lehetne használni. Nem érdemes tehát fennhagyni. Mint megtudtuk, a gumiszettek használattól függően általában öt-hat szezont bírnak ki, ezután mindenképpen ajánlott újakat vásárolni.

Borítóképen: Nyakunkon a tavasz, itt az ideje leszereltetni az autóról a téli abroncsokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában